«Έβρεξε» προβλήματα στη δυτική Ελλάδα - Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2021 15:02
UPD:18:53
INTIME NEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
A- A A+

Προβλήματα έχει προκαλέσει κατά τόπους η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και δυνατούς ανέμους στα πελάγη. Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που έχει εκδώσει η ΕΜΥ τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν από τα ξημερώματα τη δυτική Ελλάδα και την Στερεά Ελλάδα, αναμένεται να εξασθενήσουν το βράδυ. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες αναμένεται ωστόσο να επηρεαστούν η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο, με εξασθένηση από τα ξημερώματα της Κυριακής.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τα μεγαλύτερα ύψη είχαν καταγραφεί έως σήμερα το πρωί στα δυτικά τμήματα της χώρας με την μέγιστη βροχόπτωση να εντοπίζεται στα Θεοδώριανα Άρτας (157 χιλιοστά).

Στην Πάτρα η παραλιακή οδός μετατράπηκε σε ποτάμι λόγω της βροχόπτωσης και - σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ - η Ακτή Δυμαίων είναι δύσκολα προσπελάσιμη. Προβλήματα παρατηρούνται και στην Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου, στην επαρχιακή οδό Άρλας - Ζησιμέικων, όπου υπερχείλισε χείμαρρος, αλλά και στη δυτική Αχαΐα.

Η ισχυρή βροχόπτωση προκάλεσε εκ νέου προβλήματα στο Ρίο, τόσο παραλιακή ζώνη, όσο και μέσα στον ιστό της περιοχής. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και πολλές περιοχές είναι απροσπέλαστες.

Μεσολόγγι: Προληπτική εκκένωση οικιών στην περιοχή της Κλείσοβας

Στην προληπτική εκκένωση οικιών στην περιοχή Κλείσοβας Μεσολογγίου, κοντά στον οικισμό των Ρομά, προχωρούν οι αρχές μετά από σχετική εισήγηση του δήμαρχου της πόλης Κωνσταντίνου Λύρου, καθώς υπάρχουν φόβοι επέκτασης των πλημμυρικών φαινομένων, εξαιτίας της δυνατής βροχόπτωσης.  Σύμφωνα με τον κ. Λύρο η εκκένωση γίνεται για καθαρά προληπτικούς λόγους και οι κάτοικοι μεταφέρονται σε ξενοδοχεία της περιοχής. «Σε συνεργασία με το υπουργείο και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η επιχείρηση ολοκληρώνεται και κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές» δήλωσε.

«Φούσκωσαν» ποταμοί και χείμαρροι στην ορεινή Καρδίτσα

Στο «μάτι» της κακοκαιρίας βρίσκεται και η δυτική Θεσσαλία. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος κ Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου ποταμοί και οι χείμαρροι της περιοχής έχουν φουσκώσει επικίνδυνα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ σημειώθηκε και μια κατολίσθηση στην Τοπική Κοινότητα Μαράθου, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες αντιμετώπισής της.

Καταπτώσεις βράχων σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου σημειώθηκαν στο δήμο Λίμνης Πλαστήρα, από την έντονη και συνεχή βροχόπτωση, οι οποίες πάντως έχουν καθαριστεί. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Παναγιώτης Νάνος, οι ποταμοί «φουσκώνουν» χωρίς μέχρι τώρα να εμπνέουν ανησυχία. «Είμαστε σε ετοιμότητα και παρακολουθούμε την εξέλιξη των βροχοπτώσεων σε συνεργασία με την αντιπεριφέρεια Καρδίτσας», προσθέτει ο κ. Νάνος.

Καταπτώσεις βράχων στα Τρίκαλα

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι τοπικές αρχές των Τρικάλων προκειμένου να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που καταγράφονται λόγω κακοκακαιρίας.

Με 22 μηχανήματα η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις καταπτώσεις βράχων στο ορεινό οδικό δίκτυο και τα νερά στο οδόστρωμα, ώστε να γίνονται με ασφάλεια οι μετακινήσεις.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, η στάθμη των υδάτων στους ποταμούς είναι σε ανοδική πορεία. «Είμαστε σε εγρήγορση, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Μιχαλάκης, συνιστώντας στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σε πλήρη ετοιμότητα έχει θέσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας το σύνολο του μηχανισμού που εμπλέκεται στο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στην περιοχή τις επόμενες ώρες, με επίκεντρο την Δυτική Θεσσαλία, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Με επιστολή της η Περιφέρεια Θεσσαλίας - Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας καλεί τους Δήμους να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή στο πλαίσιο των γεωγραφικών αρμοδιοτήτων τους, με τα μηχανήματα που διαθέτουν σε διασπορά και ετοιμότητα για άμεση αναχώρηση. Επιπλέον καλούνται οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και όσοι έχουν εργασίες στην ύπαιθρο να τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αυτοπροστασίας και για την ασφάλειά τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις απολύτως αναγκαίες.

Ο καιρός την Κυριακή

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αύριο Κυριακή τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες προβλέπονται στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος κατά περιόδους νεφελώδης, με σποραδικές βροχές ή όμβρους, αλλά και με διαστήματα ηλιοφάνειας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο 7 , στα ανατολικά νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ και στα βόρεια βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση στα βόρεια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή