Ο Μακρόν μπορεί να ηττηθεί από την κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές;

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 17:43
UPD:17:53
REUTERS/POOL
A- A A+

Του Μιχάλη Ψύλου

«Θα είμαι Πρόεδρος της χώρας μέχρι και το τελευταίο τέταρτο της θητείας μου» δήλωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ο Μακρόν, που δεν έχει ανακοινώσει ακόμη επισήμως την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές της προσεχούς άνοιξης, δεν δίστασε να απαντήσει με χιούμορ σε ερώτηση για την υποψηφιότητά του, κάνοντας σύνδεση με μια προηγούμενη ερώτηση για το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων λόγω της πανδημίας: «Όλοι θα θυμούνται ότι, αναμφίβολα, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, έχουμε μια ερώτηση που συνδυάζει την υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας με  τις …ντισκοτέκ. Που ίσως είναι πρόσκληση για πάρτι και υποσχέσεις» αστειεύτηκε ο Μακρόν. Πριν προσθέσει: «Είναι φυσιολογικό να το ρωτάτε, το σέβομαι απόλυτα. Το αντιλαμβάνομαι πολύ καλά. Το παίρνω ως ένδειξη στοργής, ως κρυφή επιθυμία... Σχεδόν έκκληση» είπε γελώντας ο Γάλλος Πρόεδρος.

Μέ χιούμορ, ο Μακρόν επιβεβαίωσε ότι δεν σχεδιάζει να ανακοινώσει άμεσα τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Διαβεβαίωσε πάντως ότι την εντολή που του έδωσαν οι Γάλλοι στις προηγούμενες εκλογές, «θα την ασκήσει μέχρι το τελευταίο τέταρτο της ώρας».  Όπως είπε, «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, είτε είναι στην υγεία, είτε στο μεταναστευτικό ή στην ενέργεια, συνεπάγονται σημαντικές επιλογές, που πρέπει να γίνουν, μερικές εβδομάδες ή λίγους μήνες πριν από το τέλος μιας θητείας. Αν βρεθώ αντιμέτωπος με αυτή την κατάσταση, θα το κάνω και ως δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος, θα τις αντιμετωπίσω… Πότε θα σταματήσω να εργάζομαι για τη Δημοκρατία; Στο τέλος της θητείας. Θα εργαστώ μέχρι το τέλος της θητείας» τόνισε ο Μακρόν.

Αν και δεν άνοιξε τα χαρτιά του ο Γάλλος Πρόεδρος, στη συνέντευξη Τύπου παρουσίασε πάντως μια ατζέντα για τη γαλλική προεδρία της ΕΕ, η οποία εκτείνεται χρονικά πέρα ​​από τις προεδρικές εκλογές της άνοιξης. Ερωτήθηκε επίσης για την υποψηφιότητα του ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ για την Προεδρία, αλλά απέφυγε, φυσικά, να απαντήσει ευθέως: «Δεν αρμόζει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προκρίνει ή να αποκλείσει έναν υποψήφιο στις επερχόμενες εκλογές. Εναπόκειται στον κυρίαρχο γαλλικό λαό να αποφασίσει» είπε.

Μονομαχία Μακρόν-Πεκρές;

Ο Μακρόν βλέπει πάντως με κάποια ανησυχία την άνοδο στις δημοσκοπήσεις της υποψήφιας του Γκωλικού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, Βαλερί Πεκρές. Περιφερειάρχης στην περιοχή του Παρισιού (Ile-de-France), η 54χρονη Πεκρές φιλοδοξεί να συσπειρώσει την κεντροδεξιά και ήδη έχει σκαρφαλώσει στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων για τις προεδρικές εκλογές. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου  BVA για το δίκτυο RTL, έδειξε ότι ο Μακρόν προηγείται με 24% και η Πεκρές ακολουθεί με 17%, αφήνοντας στην τρίτη θέση τη Μαρίν Λε Πεν με 16% και τέταρτο τον Ζεμούρ με 15%. Η Βαλερί Πεκρές αύξησε μάλιστα τα ποσοστά της κατά οκτώ μονάδες, μία μόλις εβδομάδα μετά την εκλογή της ως υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων. «Η εκστρατεία που κάνουν οι Ρεπουμπλικάνοι, σε πολύ «δεξιά» θέματα (μετανάστευση και ασφάλεια ειδικότερα), δίνει τη δυνατότητα στην Πεκρές να κερδίζει ψήφους και από την άκρα δεξιά» σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Ο ένας στους δύο Γάλλους πιστεύει ότι η Βαλερί Πεκρές έχει πιθανότητες να προκριθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών (50%), αλλά μόνο το 43% εκτιμά ότι έχει προεδρικό «ανάστημα». Ο Εμμανουέλ Μακρόν διατηρεί την ιδιότητά του ως φαβορί, αλλά τα ποσοστά του έχουν υποχωρήσει κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο μήνα. Στον δεύτερο γύρο, ο Μακρόν εξακολουθεί να προηγείται σαφώς από την Λε Πεν (58% έναντι 42%), αλλά είναι σχεδόν ισοδύναμος με την Πεκρές (51% έναντι 49%). Η διαφορά θα μπορούσε να μειωθεί ακόμη ή και να υπάρξει ανατροπή, καθώς η Βαλερί Πεκρές μπορεί να εξασφαλίσει  σημαντικά αποθέματα ψήφων από την άκρα δεξιά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή