Συνάντηση Μπέρμποκ - Μπορέλ στις Βρυξέλλες

Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021 17:27
UPD:17:33
REUTERS/GONZALO FUENTES
A- A A+

Την πρώτη τους συνάντηση είχαν στις Βρυξέλλες η νέα Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Δεν είναι σύμπτωση το ότι ήρθα εδώ στις Βρυξέλλες, την πρώτη ημέρα μου γιατί έρχομαι εδώ ως μία πραγματικά Ευρωπαία από καρδιάς και ως Υπουργός Εξωτερικών μιας πραγματικά ευρωπαϊκής κυβέρνησης στη Γερμανία» ανέφερε η κ. Μπέρμποκ κατά τις κοινές δηλώσεις που παραχώρησαν στον Τύπο.

«Το μέλλον της χώρας μου είναι για πάντα συνδεδεμένο με το κοινό ευρωπαϊκό πεπρωμένο» προσέθεσε.

Παράλληλα, η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «όταν μιλάμε για το μέλλον της Ευρώπης, για τις προκλήσεις μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής πρέπει πάντα να καταλαβαίνουμε ότι τα μεγαλύτερα ή τα μικρότερα προβλήματα είναι εκεί αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε την απίστευτη ιστορία επιτυχίας της ΕΕ μας στο παρελθόν. Θέλουμε να χτίσουμε σε αυτή για το μέλλον».

«Συζητήσαμε επίσης για τη Λευκορωσία και για την κατάσταση στα εξωτερικά μας σύνορα και συμφωνήσαμε ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να πιέζει το καθεστώς του Μινκ» υπογράμμισε η Αναλένα Μπέρμποκ, ενώ επισήμανε την αλληλεγγύη προς την Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την ικανοποίησή του για «τη φιλοδοξία για την προώθηση των αξιών της ΕΕ».

«Με διαβεβαιώσατε ότι η γερμανική διπλωματία θα συνεχίσει την ισχυρή ευρωπαϊκή της δέσμευση και αφοσίωση αναζητώντας κοινές ευρωπαϊκές λύσεις και χτίζοντας γέφυρες όπου είναι απαραίτητο» τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οι προκλήσεις και οι απειλές που αντιμετωπίζουμε καθιστούν πιο επείγον από ποτέ να θέσουμε νέους σταθερούς στόχους» προσέθεσε.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι η Στρατηγική Πυξίδα είναι η πρώτη κοινή προσπάθεια που θα κάνουν με την κ. Μπέρμποκ.

Όσον αφορά την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της ΕΕ «για στήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και αναζητούμε τρόπους ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας» τόνισε.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι συζητήθηκαν και τα θέματα της Κίνας, της Λευκορωσίας, των Δυτικών Βαλκανίων και πώς θα προωθηθούν οι ευρωπαϊκές αξίες και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή