Εξαιρετικές όσο ποτέ άλλοτε χαρακτήρισε τις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους ηγέτες της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο της τριμερούς Συνόδου Κορυφής.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα καθώς και στις προοπτικές για την περίοδο μετά την πανδημία, σημειώνοντας πως η χώρα προσδοκά ακόμα περισσότερες επενδύσεις από το Ισραήλ.
Εστίασε παράλληλα στη στρατηγική συμμαχία των χωρών ενώ μιλώντας για την πανδημία είπε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και με την ενισχυτική δόση.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι τρεις ηγέτες θα έχουν τη ευκαιρία να συζητήσουν για το θέμα της κλιματικής αλλαγής υπογραμμίζοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για την Ελλάδα. Επ' αυτού ευχαρίστησε τους ηγέτες του Ισραήλ και της Κύπρου για τη βοήθεια που παρείχαν στη χώρα μας για την κατάσβεση των πυρκαγιών το καλοκαίρι. Δήλωσε επίσης ότι θα συζητήσουν για τα θέματα της ενέργειας ενώ έκανε αναφορά στη σημασία του EastMed.
Σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ανέφερε πως προέβη σε προκλητικές ενέργειες στην θαλάσσια οικονομική ζώνη της Κύπρου ενώ για το Κυπριακό επανέλαβε ότι μόνη βιώσιμη λύση είναι αυτή που θα σέβεται όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα προβλέπει κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων καθώς και απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ υπογράμμισε ότι η τριμερής συνεργασία είναι επωφελής και για τις τρεις χώρες, τους λαούς τους, αλλά και την περιοχή. Την ίδια ώρα, συνέχισε, «αναγνωρίζουμε τις απειλές στην περίπλοκη περιοχή μας που προκαλούν κοινή ανησυχία», όπως είναι οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, τα θέματα της υγείας, αλλά και της ασφάλειας λόγω της τρομοκρατίας. «Αντιμετωπίζουμε τις αρνητικές δυνάμεις της περιοχής νυχθημερόν και δεν θα σταματήσουμε ούτε στιγμή να αντιμετωπίζουμε τις καταστροφικές δυνάμεις μαζί με τους φίλους μας, τις θετικές δυνάμεις, ακούραστα και με επιμονή, και να ενισχύουμε τις σχέσεις με φίλους μας σε όλα τα επίπεδα. Μαζί είμαστε πιο ισχυροί» είπε.
Αναφερόμενος στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, είπε ότι συνεχίζεται η συνεργασία για κατασκευή έργων τόσο επί του εδάφους όσο και στη θάλασσα, κάτι που είναι προς όφελος των λαών των τριών χωρών.
«Δεν είστε μόνο σύμμαχοι αλλά πραγματικοί φίλοι», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απευθυνόμενος προς τους κ. Αναστασιάδη και Μητσοτάκη.
Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, υπογράμμισε ότι η συνεργασία των τριών χωρών σε διάφορους τομείς ενισχύεται συνεχώς. Αναφερόμενος στο Κυπριακό επισήμανε «την επιθετικότητα της Άγκυρας και τους παράνομους σχεδιασμούς και τακτικές της στη θάλασσα με την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της καθώς και επί του εδάφους αψηφώντας πλήρως το ειδικό καθεστώς των Βαρωσίων, όπως αυτό προνοείται από σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε.».
Πρόσθεσε ότι κατά τις εργασίες της τριμερούς Συνόδου θα ενημερώσει τους πρωθυπουργούς για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό, εκφράζοντας ευχαριστίες για τη στάση αρχών που τηρούν Ελλάδα και Ισραήλ στο θέμα αυτό.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ