Σήμερα η Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου

Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2021 07:40
UPD:07:41
INTIME NEWS/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
A- A A+

Τριμερής Σύνοδος Κορυφής, Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, πραγματοποιείται σήμερα, Τρίτη, στο Τελ Αβίβ. 

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, θα υποδεχθεί τον έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη,στην πρώτη του επίσκεψη στο Ισραήλ, μετά την αλλαγή της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας, και τον κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να συζητήσουν για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τις προοπτικές συνεργασίας των τριών χωρών. 

Όπως γνωστοποίησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τις πρώτες του επαφές με τον νέο πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ και με τον νέο πρόεδρο Ιτσχάκ Χέρτζογκ. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί στο Τελ Αβίβ η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ.

Πρόκειται για την πρώτη προσωπική γνωριμία των τριών ηγετών, η οποία και αναμένεται να επιβεβαιώσει τη βούληση για ενδυνάμωση της συνεργασίας, που εδράζεται σε κοινές αξίες. Όπως, άλλωστε, έχει τονίσει κατ επανάληψιν η Αθήνα η εν λόγω συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον τρίτων και είναι ανοικτή στη συμμετοχή άλλων χωρών, που μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες και σέβονται τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και οι κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, με φόντο και την εσωτερική οικονομική κρίση που έχει να αντιμετωπίσει ο Ταγίπ Ερντογάν. Θα γίνει επίσης ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, καθώς και συζήτηση για την περαιτέρω διεύρυνση των τομέων συνεργασίας.

Οι τρεις ηγέτες αναμένεται να υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα αφορά τη συμπόρευση τους, καθώς και τη σημασία του σχήματος 3+1 με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

Στην ατζέντα της τριμερούς θα βρεθούν ακόμη η συνεργασία στην ενέργεια, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Πολιτική Προστασία.

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές παρατηρούν πως ενδεικτικό της σημασίας, που αποδίδει η ισραηλινή πλευρά στο στρατηγικό ρόλο της Ελλάδος στην περιοχή και στην τριμερή συνεργασία και με τη συμμετοχή της Κύπρου είναι το γεγονός ότι μολονότι το Ισραήλ ακύρωσε όλες τις επίσημες επισκέψεις για τις επόμενες δύο εβδομάδες λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, οι σημερινές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν με προσωπική απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή