Ν. Μηταράκης: Υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες από το 2016 η σημερινή επίσκεψη του πάπα στη Λέσβο

Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου 2021 08:16
UPD:14:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, υποδέχεται στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, λίγο πριν την άφιξη του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο.

A- A A+

«Η φετινή επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στην προσωρινή δομή Λέσβου πραγματοποιείται υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες εν συγκρίσει με τη τελευταία φορά που βρέθηκε στο νησί» σημειώνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με την ευκαιρία της σημερινής επίσκεψης του Ποντίφικα στο νησί, από κοινού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Όπως επισημαίνει, «τότε, το 2016, στη Λέσβο ήταν εμφανή τα σημάδια της μεταναστευτικής κρίσης. Σημάδια που καθημερινά ξεθωριάζουν και αφήνουν πίσω τους πολύτιμη ευρωπαϊκή εμπειρία, αλλά και ένα αταλάντευτο σεβασμό προς τους ακρίτες του Ανατολικού Αιγαίου. Στο Μαυροβούνι, την προσωρινή δομή που αντικατέστησε τη Μόρια, πλέον όλοι οι διαμένοντες μένουν σε οικίσκους, έχουν ολοκληρωθεί τα αντιπλημμυρικά έργα, υπάρχει αίσθημα ασφάλειας στους διαμένοντες.

Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε με αυταπάρνηση στους πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στη χώρα μας. Εκφράζοντας τις ευρωπαϊκές αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, καθώς και τις αξίες της χριστιανικής μας πίστης. Όμως, το θέμα της μετανάστευσης δεν μπορεί να αφορά δυσανάλογα τις χώρες στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε μπορούν να απουσιάζουν νόμιμες οδοί, με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε κίνδυνο η ανθρώπινη ύπαρξη και αξιοπρέπεια και να επιβραβεύονται όσοι εκμεταλλεύονται τον συνάνθρωπο.

Η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή της συζήτησης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αναζητώντας κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, σε μια περίοδο που η ήπειρος δοκιμάζεται ξανά από φαινόμενα εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου» τονίζει ο κ. Μηταράκης.

Η προσωρινή δομή Μαυροβουνίου

Το προσωρινό ΚΥΤ Μαυροβουνίου στη Λέσβο καταλαμβάνει μία έκταση περίπου 300 στρεμμάτων, ενώ σήμερα είναι δυναμικότητας έως 8.000 φιλοξενούμενων. Οι χώροι φιλοξενίας αποτελούνται από οικίσκους και ειδικά διαμερισματοποιημένα Rubhalls, ενώ υπάρχουν και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι καραντίνας.

Σε όλους τους χώρους παρέχονται θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα. Παράλληλα, εντός του ΚΥΤ υπάρχουν ειδικά κλιμάκια της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης και της Υπηρεσίας Ασύλου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, του ΕΟΔΥ, της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ φιλοξενούνται διεθνείς οργανισμοί και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Η δημιουργία του προσωρινού ΚΥΤ ήταν, σύμφωνα με το υπουργείο, μία αναγκαστική επιλογή, καθώς οι πρώτες εγκαταστάσεις υλοποιήθηκαν σε λίγες ημέρες, αμέσως μετά τον εμπρησμό στη Μόρια τον Σεπτέμβριο του 2020, όπου μεταφέρθηκαν, σε εξαιρετικά έκτακτες και δύσκολες συνθήκες και με ασφάλεια περίπου 12.000 άνθρωποι. «Τότε, απετράπη μια ανθρωπιστική κρίση, με άμεσες ενέργειες, χωρίς απώλειες με παράλληλο έλεγχο όλου του πληθυσμού για Covid-19 καθώς η πανδημία ήταν σε έξαρση» αναφέρει.

Όπως συμπληρώνει, σε αντίθεση με το προσωρινό ΚΥΤ Μαυροβουνίου, το ΚΥΤ Μόριας ήταν μία ανοικτή, άναρχη δομή, χωρίς ασφάλεια, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης και δημόσιας υγείας. Είχε φτάσει να φιλοξενεί το 2020 περίπου 23.000 ανθρώπους, με δυναμικότητα μόλις 2.840, σε σύνολο πλέον των 40.000 ανθρώπων που ήταν στα νησιά. «Είχε γίνει το σύμβολο της περιόδου που ντρόπιασε την Ευρώπη, αναφορικά με το μεταναστευτικό και έφερε την Ελλάδα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθιστώντας την στόχο σκληρών επιθέσεων» υπογραμμίζει.

Στο ΚΥΤ Μαυροβουνίου, μέσα σε 12 μήνες και παράλληλα φιλοξενώντας χιλιάδες μετανάστες, εντός του νέου προσωρινού ΚΥΤ Μαυροβουνίου, οι συνθήκες «έχουν βελτιωθεί κατά πολύ» τονίζει. Τα ασυνόδευτα ανήλικα έχουν πλέον μεταφερθεί σε δομές της ενδοχώρας, διαβιούν 2193 αιτούντες άσυλο, ενώ ο φετινός χειμώνας θα είναι πολύ καλύτερος από τον περσινό, καθώς πλέον κανείς δε διαβιεί σε τέντες. Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η περιμετρική περίφραξη, οι εργασίες αποχέτευσης, τα αντιπλημμυρικά έργα, οι εργασίες οδοποιίας, η ηλεκτροδότηση της δομής, το δίκτυο οδοφωτισμού, το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης, το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης,  η σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης και το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων του δήμου Μυτιλήνης. Παρέχεται θέρμανση εντός των οικίσκων (containers), έχουν κατασκευαστεί ειδικές ράμπες για την προσβασιμότητα, ενώ έχουν τοποθετηθεί οικίσκοι, τουαλέτες, ντουζ, καθώς και χώροι για πλυντήρια ρούχων.  

Τέλος, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής, και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντός του 2022, θα ολοκληρωθεί η κατασκευή της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής Λέσβου, που θα αντικαταστήσει το προσωρινό ΚΥΤ και η οποία θα λειτουργεί με βάση τα πρότυπα φιλοξενίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου. «Με αυξημένο αίσθημα ασφάλειας για ωφελούμενους, εργαζόμενους και τοπικές κοινωνίες. Όπως ήδη συμβαίνει στις νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές στη Σάμο, τη Λέρο και την Κω και μέσα στο 2022 και στη Χίο» αναφέρει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή