Εντός κι εκτός ΜΕΘ

Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021 07:20
UPD:07:20
REUTERS/GIORGOS MOUTAFIS
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

«Kάποιος μπαίνει στη ΜΕΘ όταν έχει χάσει κάθε ελπίδα. Σαν να τον παραδίδει (σ.σ.: ο γιατρός) στον Θεό και, πριν τον παραδώσει, τον βάζει στη ΜΕΘ», είχε υποστηρίξει την προηγούμενη εβδομάδα «γαλάζιος» βουλευτής, που ζήλωσε τη δόξα του Δάντη -«Ξεχάστε όσοι περνάτε, κάθ’ ελπίδα»- χαρακτηρίζοντας ψευδοπρόβλημα ότι κάποιοι διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ. 

Είναι η ΜΕΘ πρελούδιο θανάτου; «Η Εντατική είναι ο πιο αισιόδοξος χώρος του νοσοκομείου μετά το μαιευτήριο. Στο μαιευτήριο γεννιέται μια ζωή, στην Εντατική η θνητότητα από το 100% πέφτει στο περίπου 20%. Είναι ο μόνος χώρος που η θνητότητα ελαττώνεται σε τέτοιο μεγάλο βαθμό. Βέβαια με την προϋπόθεση ότι πληρούν οι ασθενείς τα κριτήρια (σ.σ. υπάρχει αναστρέψιμος παράγων της βλάβης) για να μπουν στον χώρο αυτό», είχε δηλώσει πέρυσι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας στην «Athens Voice» o Δημήτρης Γεωργόπουλος, καθηγητής Εντατικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. 

Πέρα από τους ασθενείς, βέβαια, πρέπει να πληρούν τα κριτήρια και οι ΜΕΘ, να είναι τεχνικά επαρκώς οργανωμένες, αλλά κυρίως στελεχωμένες από εξειδικευμένους νοσηλευτές/τριες και γιατρούς. Μη λέμε τα αυτονόητα για τις αναλογίες, που δεν πλησιάζουν ούτε στο ήμισυ της Κεντρικής Ευρώπης, για τις αριθμητικές ελλείψεις κ.λπ. Μη λέμε τα αυτονόητα για κλίνες που βαφτίστηκαν ΜΕΘ, λόγω συνθηκών και δεν είχαν αποτελέσματα. 

Προφανώς, το θέμα είναι να μη φτάσεις στη ΜΕΘ, γιατί η έξοδος απ’ αυτήν δεν είναι περίπατος στην εξοχή. Όμως, θεραπεία εκτός ΜΕΘ είναι λύση προσωρινή. Εκτός ΜΕΘ κατέληξαν στο δεύτερο κύμα επτά στους δέκα ασθενείς. Σύμφωνα με το https://lab.imedd.org/covid19/ (12.4.2021) από τις 12 Οκτωβρίου 2020 έως και τις 3 Ιανουαρίου 2021, 2.954 που κατέληξαν από την COVID-19 ήταν εκτός ΜΕΘ, ενώ εντός ΜΕΘ καταγράφηκαν 1.322 θάνατοι διασωληνωμένων, δηλαδή το 30,9% των 4.276 θανάτων εκείνο το διάστημα.

Πήγαιναν οι ασθενείς αργά στο νοσοκομείο, ήταν σε βαριά κατάσταση και κυρίως μεγάλης ηλικίας και δεν προλάβαιναν να νοσηλευτούν σε μονάδα, μας είπαν τότε οι ειδικοί, προσθέτοντας και τα προφανή, τον αγώνα για να βρουν κενό κρεβάτι εντατικής. 

Στο τρίτο ή στο τέταρτο κύμα καταγράφονται περισσότεροι θάνατοι σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχει κάποια εξήγηση επιστημονική; Η πολιτική είναι μισή, ιδίως όταν βιάζεται με την επίκληση απουσίας μελετών ή ενδείξεων να αποτινάξει την ευθύνη που της αναλογεί.    
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή