24ο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας - Όλα για το παιδί (και το σινεμά)

Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 19:51
UPD:19:51
A- A A+

Του Άκη Καπράνου

«Έχει λεφτά ο χώρος του παιδιού» έλεγε ένας γνωστός μου εκδότης, αναφερόμενος στην «κίνηση» του παιδικού βιβλίου. Δίκιο είχε. Το ίδιο συμβαίνει και στο σινεμά: Οι ιδιοκτήτες τους περιμένουν πως και πως τα παιδικά φιλμ για να ξελασπώσουν. Τα τελευταία χρόνια παρατηρώ πολλές «διοργανώσεις» που απευθύνονται σε παιδιά (και εφήβους), καινούργια φρούτα που στήνονται με παχυλές επιδοτήσεις και, δυστυχώς, μηδενική έμπνευση. Αναπόφευκτα, σε πνίγει ο κυνισμός τους. Κάποιες εξ αυτών, μοιάζουν ιδανικές για γονείς που «παρκάρουν» τα παιδιά τους σε σινεμά, θέατρα, παιδικές χαρές, βουλκανιζατέρ, τέλος πάντων, όπου τους οδηγεί η ανία τους. Είναι λίγο θλιβερό.

Υπάρχουν λοιπόν αυτές, και υπάρχει και το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας.

Πριν λίγο καιρό άλλωστε, η Διεθνής Ένωση του Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους (CIFEJ), απένειμε το βραβείο συνολικής προσφοράς για το έτος 2021 στον Δημήτρη Σπύρου, τον Διευθυντή του Φεστιβάλ, χαρακτηρίζοντας τον ως «το σημαντικότερο πρόσωπο στην ιστορία του παιδικού κινηματογράφου στην Ελλάδα». ‘Ένα σημαντικό βραβείο που αντανακλά την γενικότερη στάση του Φεστιβάλ Ολυμπίας απέναντι στο νεαρό θεατή.

Ας μην μακρηγορούμε: Είναι η μόνη σοβαρή προσπάθεια για κινηματογραφική εκπαίδευση στη χώρα. Τα παιδιά εκεί, μαθαίνουν να βλέπουν σινεμά, μαθαίνουν να κάνουν σινεμά, μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται το σινεμά. Εικοσιτέσσερα χρόνια τώρα. Προσεκτικά επιλεγμένο από τον Σπύρου, το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες που καταπιάνονται με όλα όσα απασχολούν τα παιδιά και τους νέους στο σύγχρονο κόσμο: φιλία, οικογένεια, έρωτας, σχέσεις, σχολείο, σόσιαλ μίντια αλλά και προσφυγικό, πόλεμος, ασθένειες, απώλεια, πανδημία, γυναικεία κακοποίηση. Ταινίες που υμνούν την χαρά της ζωής κι άλλες που τολμούν να δείξουν τα δεινά των καιρών μας και ατόφια την ανθρώπινη συνθήκη χωρίς να «μακιγιάρουν» την πραγματικότητα για τα παιδιά.

Στα διαγωνιστικά προγράμματα του Φεστιβάλ Ολυμπίας θα προβληθούν 93 επαγγελματικές ταινίες από 53 χώρες σε τέσσερα τμήματα: Ταινίες Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, Ταινίες Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους, Ταινίες Animation Μικρού Μήκους, “KIDS & DOCS” (ντοκιμαντέρ για παιδιά). Οι ταινίες που θα διαγωνιστούν είναι παραγωγής 2020 και 2021. Στον Πύργο παραδοσιακά θα παρακολουθήσουμε τα διαγωνιστικά προγράμματα μεγάλου και μικρού μήκους μυθοπλασίας και animation του 24ου Φεστιβάλ, καθώς και τις ταινίες της 21ης Camera Zizanio. Στην Αμαλιάδα το διαγωνιστικό πρόγραμμα KIDS & DOCS μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη του φεστιβάλ, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την πρόσφατη βράβευση του Δημήτρη Σπύρου, απευθύνοντάς του «ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτά που κάνετε στην πόλη μας». Ναι, το Φεστιβάλ έχει ξεκινήσει, και θα διεξαχθεί έως τις 4 Δεκεμβρίου στις αίθουσες του Πύργου και της Αμαλιάδας, αλλά αμέσως μετά, από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου, οι δραστηριότητες του θα μεταφερθούν στο διαδίκτυο, δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά και νέους από όλη την Ελλάδα να συμμετάσχουν μέσα από την ψηφιακή του πλατφόρμα.

Όσο για μένα, είμαι ήδη εκεί, και βλέπω μικρά διαμάντια.

 

Προτεινόμενα για εσάς