Η Μόσχα απελαύνει το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας «ως αντίποινα»

Οξύνονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας
Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 16:58
UPD:17:02
EPA/YURI KOCHETKOV
A- A A+

Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, οι οποίες είναι ήδη τεταμένες, πήραν άλλη τροπή την Τετάρτη, αφού η Ρωσία ανακοίνωσε ότι διέταξε το προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ που βρίσκεται στη Μόσχα για περισσότερα από τρία χρόνια να επιστρέψει στην πατρίδα του μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Ανέφερε ότι είχε καταφύγει σε «αντιποιητικά μέτρα» αφού ο Ρώσος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ανατόλι Αντόνοφ, είπε ότι 27 Ρώσοι διπλωμάτες και οι οικογένειές τους θα έπρεπε να φύγουν από τις ΗΠΑ στις 30 Ιανουαρίου και άλλοι 27 διπλωμάτες θα έπρεπε να φύγουν μέχρι Ιουνίου, γιατί δεν τους έχει παραταθεί η βίζα από τις αμερικανικές αρχές.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε την Τετάρτη ότι η Μόσχα θεωρεί την αποχώρηση Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ ως πράξη απέλασης και είπε ότι «οι Αμερικανοί εταίροι μας έχουν επιβάλει αυτού του είδους το παιχνίδι».

«Βλέπουμε το αίτημα των ΗΠΑ ως πράξη απέλασης και σκοπεύουμε να καταφύγουμε σε αντίποινα», είπε. «Τα μέλη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Ρωσία, που βρίσκονται στην αποστολή τους εδώ για περισσότερα από τρία χρόνια, πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ρωσία πριν από τις 31 Ιανουαρίου 2022», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν

Η είδηση ​​έρχεται εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τις λεπτομέρειες μιας πολυδιαφημιζόμενης συνάντησης μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι η Ρωσία μπορεί να προετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε την Τρίτη ότι δεν έχει νέες λεπτομέρειες σχετικά με πιθανή συνάντηση των δύο ηγετών, οι οποίοι συναντήθηκαν για τελευταία φορά στην Ελβετία αυτό το καλοκαίρι.

Τα σχόλια της Ψάκι ήρθαν αφού ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η προετοιμασία για μια σύνοδο κορυφής μεταξύ Πούτιν και Μπάιντεν βρισκόταν σε «προχωρημένο στάδιο», αλλά ότι οι συζητήσεις πιθανότατα δεν θα πραγματοποιηθούν αυτοπροσώπως, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει πιο πιεστικές ανησυχίες σχετικά με τη Ρωσία αυτή τη στιγμή, με τον Ψάκι να λέει ότι παραμένει «βαθιά ανήσυχος» για την αυξημένη ρητορική γύρω από μια αναφερόμενη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση στα σύνορα της Ουκρανίας.

Υπάρχουν αναφορές για συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας εδώ και εβδομάδες, προκαλώντας εκτεταμένες ανησυχίες ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στη γείτονά της, η οποία ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης πριν από τη διάλυσή της το 1991. Η Ρωσία προσήρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014 και έχει κατηγορηθεί ότι έστειλε στρατεύματα και όπλα για να υποστηρίξει φιλορωσικές εξεγέρσεις σε δύο αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες στην περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, αν και το αρνείται.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή