Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την κρατική διαφήμιση στα ΜΜΕ που ενταχθηκε ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις και ψηφίστηκε, προκάλεσαν εντάσεις στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την χρηματοδότηση των ΜΜΕ την περίοδο της πανδημίας.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στα υπουργεία να πληρώνουν απευθείας τα ΜΜΕ για την προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων δεν πέρασε αβρόχοις ποσί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία κατηγόρησαν την κυβέρνηση για μεθόδευση, συγκάλυψη ευθυνών και παρέμβαση στο έργο της Εξεταστικής Επιτροπής.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επεσήμανε πως η τροπολογία δεν αφορά την Εξεταστική και κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ να τη ξαναδιαβάσει.
«Είναι αναγκαία για να προχωρήσουμε διαδικασίες, για να τρέξουμε άμεσα και γρήγορα τηλεοπτική καμπάνια για επέκταση εμβολιασμού» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι ναι μεν η δυνατότητα του Δημοσίου (υπουργείων) να συνάπτουν απευθείας συμβάσεις με τα ΜΜΕ προβλεπόταν και με το ισχύον ΠΔ 261/97, υπήρχε όμως ανάγκη αποσαφήνισης.Με τη νέα ρύθμιση, εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δίνεται η δυνατότητα στα υπουργεία να πληρώσουν απευθείας τα ΜΜΕ για την προβολή και την καταχώριση του διαφημιστικού μηνύματός τους, με βάση το «media plan» που θα καταθέτει ο ανάδοχος, ο οποίος θα προκύπτει από διαγωνιστική διαδικασία. Για τους (ίδιους) λόγους της νομικής ασφάλειας, της ταχύτητας και της επιπλέον διαφάνειας, υποστήριξε, η ρύθμιση καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς πληρωμές του 2021.
Σε παρατήρηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, για την αναδρομικότητα της ρύθμισης, αλλά και στο σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνου Χήτα, περί «ομολογίας αδιαφάνειας» από την κυβέρνηση, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι «προφανώς και (η τροπολογία) δεν συνιστά παραδοχή αδιαφάνειας: Οι προηγούμενες καμπάνιες έγιναν με βάση ειδικές υπουργικές αποφάσεις που είναι σε ισχύ, με βάση το ΠΔ 261/97. Αυτό που κάνουμε είναι να δημιουργούμε μια πιο σαφή νομική βάση, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατίες»
«Τώρα “πατεντάρουν” τη λίστα Πέτσα για πάσα χρήση και κατάχρηση. Καλούμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μην επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα γιατί εκθέτει περαιτέρω τους εντολείς» σχολίασαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρώτος μάρτυρας στην Εξεταστική
Εν τω μεταξύ τον χορό των μαρτύρων άνοιξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιου Τύπου Αλέξανδρος Σκαναβής, ο οποίος είπε ότι η καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» συνέβαλε ώστε στο πρώτο κύμα να βγούμε πιο γρήγορα από την πανδημία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι σε θέση να απαντήσει με ποια κριτήρια δόθηκαν τα χρήματα στη διαφημιστική εταιρεία Initiative.
Εκτίμησε ωστόσο, πως σε τέτοιες περιπτώσεις λαμβάνονται υπόψη η κυκλοφορία της εφημερίδας, η επισκεψιμότητα των ιστότοπων και η τηλεθέαση ενός τηλεοπτικού σταθμού στη «ζώνη» π.χ. υψηλής θεαματικότητας. Επέμεινε πως δεν υπήρξε χρηματοδότηση, ούτε επιχορήγηση και σημείωσε πως είναι σύνηθες να υπάρχουν «παράπονα» από ορισμένα μέσα για το ποσό που έλαβαν.
Την αξιοπιστία του μάρτυρα αμφισβήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης λέγοντάς πως η εφημερίδα του και το site πήραν, όπως σχολίασε, χρήματα από τη λίστα Πέτσα.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα επανήλθε στην απουσία των πολιτικών προσώπων και το ΜέΡΑ25 στην μη κλήση των μιντιαρχών.
«Εμείς ζητήσαμε να έρθουν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Απερρίφθησαν οι προτάσεις μας. Εμείς αποχωρούμε γιατί δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτή την κοινοβουλευτική ομερτά» τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.