ΕΦΕΤ: Νοθευμένα τυριά εντοπίστηκαν σε τυροκομείο των Τρικάλων

Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2007 11:36
A- A A+

Νοθευμένη φέτα, λευκό τυρί και μυζήθρα εντόπισε ο ΕΦΕΤ σε τυροκομείο των Τρικάλων, στα πλαίσια των τακτικών ελέγχων που διενεργεί, σε συνεργασία με κλιμάκια του ΕΛΟΓ και της Υπηρεσίας Ειδικών ελέγχων και μετά από εργαστηριακές αναλύσεις που πραγματοποίησε η Α’ Χημική Υπηρεσία Πειραιά του ΓΧΚ.

Πρόκειται για προϊόντα παραγωγής της «ΒΙΟΓΑΛ» ΑΘ. ΠΛΕΞΙΔΑΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε. (πάροδος 6ου χλμ οδού Τρικάλων - Πύλης), τα οποία βρίσκονταν αποθηκευμένα στους ψυκτικούς θαλάμους της «SHM HELLAS» (Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου), καθώς και στις εγκαταστάσεις παραγωγής, είτε αναμένοντας ανασυσκευασία/επεξεργασία για παραγωγή νέων προϊόντων είτε έτοιμα για κατανάλωση.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα κάτωθι προϊόντα:

α) Φέτα ΠΟΠ της «ΒΙΟΓΑΛ» ΑΘ. ΠΛΕΞΙΔΑΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε., που συσκευάζεται και διακινείται σε λευκοσιδηρά δοχεία λευκού χρώματος βάρους περίπου 15 kg, με την επισήμανση «Φέτα Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ)» και στοιχεία παραγωγής Δ05 0104 και ημερομηνία παραγωγής 02.05.2006. Το συγκεκριμένο προϊόν βρέθηκε μη κανονικό αφού έχει αντικατασταθεί μερικώς η λιπαρή ύλη του προϊόντος με ξένη προς το λίπος του γάλακτος ύλη και επομένως παραπλανά τον καταναλωτή σχετικά με τη φύση, την ταυτότητα, τη σύνθεση και τον τρόπο παρασκευής του.

β) Λευκό τυρί πρόβειο της «ΒΙΟΓΑΛ» ΑΘ. ΠΛΕΞΙΔΑΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε., που συσκευάζεται και διακινείται σε λευκοσιδηρά δοχεία λευκού χρώματος βάρους περίπου 15 kg, με την επισήμανση «Λευκό τυρί πρόβειο», ημερομηνία παραγωγής 05.05.2006 και ημερομηνία ανάλωσης 05.05.2007. Το συγκεκριμένο προϊόν βρέθηκε μη κανονικό αφού έχει αντικατασταθεί μερικώς η λιπαρή ύλη του προϊόντος με ξένη προς το λίπος του γάλακτος ύλη και επομένως παραπλανά τον καταναλωτή σχετικά με τη φύση, την ταυτότητα, τη σύνθεση και τον τρόπο παρασκευής του.

γ) Φέτα ΠΟΠ της «ΒΙΟΓΑΛ» ΑΘ. ΠΛΕΞΙΔΑΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε., που παρασκευάζεται για λογαριασμό της «ΠΕΝΤΕ Α.Ε.», σε αυτοτελή σφραγισμένη από πλαστικό φιλμ συσκευασία, με την επισήμανση «Φέτα Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) Γαλαξίας το ελληνικό σούπερ μάρκετ», ημερομηνία παραγωγής 08.06.2006 και ημερομηνία λήξης 26.07.2007. Το συγκεκριμένο προϊόν βρέθηκε μη κανονικό - νοθευμένο γιατί είχε παρασκευαστεί από αγελαδινό γάλα και όχι από μίγμα πρόβειου/κατσικίσιου ως όφειλε και επομένως παραπλανά τον καταναλωτή σχετικά με τη φύση, την ταυτότητα, τη σύνθεση και τον τρόπο παρασκευής του.

δ) Τυρί τυρογάλακτος «Μυζήθρα» της «ΒΙΟΓΑΛ» ΑΘ. ΠΛΕΞΙΔΑΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε., που διακινείται σε αυτοτελή από πλαστικό φίλμ συσκευασία με ημερομηνία παραγωγής 25.04.2006 και ημερομηνία λήξης 25.04.2007. Το συγκεκριμένο προϊόν βρέθηκε μη κανονικό αφού έχει αντικατασταθεί μερικώς η λιπαρή ύλη του προϊόντος με ξένη προς το λίπος του γάλακτος ύλη και επομένως παραπλανά τον καταναλωτή σχετικά με τη φύση, την ταυτότητα, τη σύνθεση και τον τρόπο παρασκευής του.

Ο ΕΦΕΤ, αφού ενημέρωσε την παραγωγό εταιρεία, ζήτησε άμεσα την ανάκληση των ανωτέρω προϊόντων. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή