Ποιο είναι το «μεγαλύτερο λάθος» της Μέρκελ κατά τον Τουσκ;

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021 13:07
UPD:13:09
REUTERS/FABRIZIO BENSCH
A- A A+

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Ντόναλντ Τουσκ, επέκρινε την απόφαση της απερχόμενης γερμανικής κυβέρνησης για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που συνδέει τη Γερμανία με τη Ρωσία.

«Η Άνγκελα Μέρκελ βρέθηκε αβοήθητη απέναντι στη δύναμη του λόμπι των γερμανών επιχειρηματιών», δήλωσε ο Τουσκ την Κυριακή . «Το παραδέχτηκε αυτό κατά τη διάρκεια μιας από τις συνομιλίες μας», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Nord Stream 2 ήταν το μεγαλύτερο λάθος» της απερχόμενης γερμανίδας καγκελαρίου.  Στρατηγικά, η ετοιμότητα της Γερμανίας να συνεχίσει την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία είναι ένα πρόβλημα, «και ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της Μέρκελ», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι η λειτουργία του αγωγού αναμένεται να καθυστερήσει αρκετά μετά την απόφαση της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων να αναστείλει προσωρινά τη διαδικασία πιστοποίησής του

«Ο Nord Stream 2 είναι ένα κακό project»

Ο Τουσκ παρακολούθησε ένα συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης στο Γκντανσκ και αναφέρθηκε στο έργο του φυσικού αερίου από την προοπτική της ΕΕ και όχι με βάση το εθνικό συμφέρον της Πολωνίας. «Από την οπτική των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Nord Stream 2 είναι ένα κακό project», είπε χαρακτηριστικά.

Η δημόσια κριτική εναντίον της απερχόμενης κυβέρνησης υπό την ηγεσία του CDU/CSU δεν είναι κάτι σύνηθες για τον Τουσκ. Για χρόνια, η Μέρκελ ήταν η ηγέτης με τη μεγαλύτερη επιρροή στην οικογένεια του ΕΛΚ και η εκλογή του Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2014 και στην ηγεσία του ΕΛΚ το 2019 δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την υποστήριξή της.

Ο Τουσκ δεν ηγείται μόνο των εργασιών του ΕΛΚ, από το οποίο ετοιμάζεται να παραιτηθεί την επόμενη χρονιά. Πρόσφατα επέστρεψε στην Πολωνία για να ηγηθεί του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Πλατφόρμας Πολιτών, μέλος του ΕΛΚ.

Καθώς αμφισβητεί το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) στην Πολωνία, ο Τουσκ προσπαθεί να φαίνεται πιο αξιόπιστος από την κυβέρνηση στην κριτική της πολιτικής της Μέρκελ σχετικά με τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου. «Έκανα τα πάντα για να κάνω την Ευρωπαϊκή Ένωση ανεξάρτητη από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου. Για παράδειγμα, με τη δημιουργία της Ενεργειακής Ένωσης, που είναι ένας μηχανισμός κοινών αγορών φυσικού αερίου», είπε.

Ο Τουσκ κατονόμασε επίσης δημόσια τα κράτη μέλη που δεν ενδιαφέρονται «να συμμετέχουν σε μια κοινή αντίθεση ενάντια στην κατασκευή του Nord Stream 2» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ολλανδία, Αυστρία και Ουγγαρία. Επίσης, η Τσεχία υπογράμμισε την ουδετερότητά της στη σύγκρουση, είπε ο Τουσκ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Euractiv

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή