ΣΥΝ: Αστεία τα περί διεκδίκησης αντικειμένων που πωλήθηκαν στη δημοπρασία των Christie's

Απάντηση του υπ. Πολιτισμού σε ερώτηση του βουλευτή Θ. Λεβέντη
Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2007 12:51
A- A A+

Την πρόθεση του ελληνικού Δημοσίου να διεκδικήσει τα αντικείμενα της βασιλικής περιουσίας που εξήχθησαν παράνομα από τη χώρα ή είναι προϊόντα κλοπής, επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αττικής του Συνασπισμού, Θανάση Λεβέντη, για την πώληση αντικειμένων της συλλογής του Γεωργίου Α' στο Λονδίνο από τον οίκο δημοπρασιών Christie's.

Ο κ. Βουλγαράκης ανέφερε ότι όλες οι σχετικές λίστες με τα αντικείμενα της βασιλικής περιουσίας ήταν γνωστές στην κυβέρνηση, ωστόσο αυτές δεν συνέπιπταν και κυρίως «δεν περιλάμβαναν τα πρόσθετα αντικείμενα που εμφανίστηκαν από τον Christie’s».

Αυτό που εμείς κάναμε με τη δημόσια δήλωσή μας, αφορούσε τα πρόσθετα αντικείμενα και όχι αυτά που είχαν χαρακτηριστεί ως οικοσκευή, με στόχο να προστατεύσουμε την εθνική μας κληρονομιά, σημείσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Αυτή η υποσημείωση, που έγινε με δημόσιο τρόπο παγκοσμίως, δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε υπουργό και οποιαδήποτε κυβέρνηση στο μέλλον, εφόσον αποδείξει ότι υπάρχουν αντικείμενα που παρανόμως εξήχθησαν από τη χώρα, να τα διεκδικήσει και να τα πάρει».

Από την πλευρά του, ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι τα αντικείμενα που μπήκαν στη δημοπρασία του οίκου Christie's είναι περιουσία του ελληνικού λαού. Με ένα εξώδικο δεν λύνονται τα προβλήματα, παρατήρησε ο βουλευτής του ΣΥΝ και τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορείτε να απειλείτε τον σεΐχη τάδε, που θα πάρει ένα αντικείμενο, ότι εάν τυχόν αποδειχθεί μετά από 15 χρόνια ότι αυτό εξήχθη παράνομα, εμείς θα το διεκδικήσουμε και θα το πάρουμε πίσω. Αυτά είναι αστεία πράγματα και δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή