Ο Sars-Cov-2 και η μοίρα μας

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021 07:30
UPD:07:30
EPA/NIC BOTHMA
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Κούραση. Δεν βαραίνει όπως η σωματική. Δεν είναι το βάρος της γνώσης. Άλλωστε, όσο πιο πολλά εμείς οι αδαείς μαθαίνουμε, τόσο πιο λίγα ξέρουμε. Βαραίνουν τα στοιχεία που επαναλαμβάνονται και σχηματίζουν ένα είδος μοτίβου.

Tαξιδιωτικές απαγορεύσεις, απομονωμένα αποσπάσματα από δηλώσεις, που δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις, χώρες που ανοιγοκλείνουν ωσάν εξοχικά, οδηγίες, κάποιες από τις οποίες δεν είναι καθαρές από άλλες διαδικασίες, μετέωρες κινήσεις, υποθέσεις, ενώ δεν γνωρίζουμε πρακτικά τίποτα για τη νέα παραλλαγή. Το μόνο απτό είναι οι 32 μεταλλάξεις. 
Πέρασε η ωραία του θέρους εποχή και άρχισε με ποδοσφαιρικούς όρους η περιπέτεια από την αρχή. Η αταξία και η σύγχυση δεν κατεβαίνουν από τη σκηνή. 

Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής ανέφερε ότι οι απαγορεύσεις δεν έχουν επιστημονική λογική, διότι μερικές ευρωπαϊκές χώρες έχουν 50.000 κρούσματα τη μέρα και παίρνουν δραστικά μέτρα για τη Νότια Αφρική, που καταγράφει 3.000 από 300 πριν από μερικές εβδομάδες. 

Σκεφτείτε το, πάντως, στο άνοιγμα της τουριστικής της σεζόν, η χώρα ανακοίνωσε μια δυνάμει υπερμεταδοτική παραλλαγή, ενώ άλλες θα έκαναν τουμπεκί.

«Μερικές φορές κάποιος τιμωρείται επειδή είναι διαφανής» δήλωσε ο ιολόγος Τούλιο ντε Ολιβέιρα, που μας σύστησε την B.1.1.529, υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ, που στην αρχή της πανδημίας απαγόρευσαν τις πτήσεις από την Κίνα, τελικά επλήγησαν βαριά.

Η Κίνα, όμως, δύο χρόνια τώρα είναι σε αυτοαπομόνωση, με ένα από τα πιο αυστηρά συστήματα συνοριακών ελέγχων και καραντίνας στον κόσμο. Ο πρόεδρος Σι από τη χώρα δεν έχει βγει. Η τελευταία φορά που συνάντησε ξένο ηγέτη ήταν τον πρόεδρο του Πακιστάν στο Πεκίνο τον Μάρτιο του 2020. 

Ναι, αλλά αν άρει τους δραστικούς περιορισμούς, χωρίς αποτελεσματικότερους εμβολιασμούς ή ειδικές θεραπείες, η Κίνα μπορεί να καταγράφει πάνω από 630.000 κρούσματα ημερησίως, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο έρευνα μαθηματικών. 

Εκτιμήσεις, που στηρίζονται σε αριθμητικά στοιχεία. Έχουν βάση; Ο Sars-Cov-2, τα γονίδια, το περιβάλλον και η μοίρα μας. «Έχει δοκιμάσει ο ιός όλα του τα κόλπα; Θα πρέπει να είσαι πολύ αλαζόνας για να το πιστέψεις αυτό», λέει στους FT ο επικεφαλής του τμήματος ιατρικών επιστημών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ενώ ο Βένκι Σαουνταραρατζιάν από την πλατφόρμα ανάλυσης κλινικών δεδομένων Nference ανησυχεί πως η επέκταση των εμβολιασμών θα μπορούσε να γεννήσει μια «παραλλαγή-φυγά». Θεωρητικά, όλα αυτά. Στα πρακτικά, το μάθαμε πια. Pause και play εναλλάξ, ενώ ο ΠΟΥ πασχίζει να συσπειρώσει στο «ποτέ ξανά!».    
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή