Δικαίωμα ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς αλλά όχι ανεξαρτησία για το Κόσοβο

Σύμφωνα με αποσπάσματα του σχεδίου Αχτισάαρι για το καθεστώς της επαρχίας
Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2007 15:11
UPD:15:14
A- A A+

Αποσπάσματα του σχεδίου του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισάαρι, για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα της Πρίστινας «Epoka e re». Στα αποσπάσματα δεν αναφέρεται ο όρος ανεξαρτησία, αλλά τονίζεται ότι το Κόσοβο θα έχει το δικαίωμα ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, με βάση τις προτάσεις που θα παρουσιάσει αύριο στο Βελιγράδι και την Πρίστινα ο κ. Αχτισάαρι, «το Κόσοβο θα είναι πολυεθνική κοινωνία, με δημοκρατική αυτοδιοίκηση, η οποία θα στηρίζεται στους νομοθετικούς, εκτελεστικούς και δικαστικούς θεσμούς με πλήρη σεβασμό στους νόμους».

«Το Κόσοβο θα έχει δικαίωμα να διαπραγματεύεται, να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες και να αιτηθεί την ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς. Η άσκηση της εξουσίας θα στηρίζεται στην ισότητα των πολιτών και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών και στην προαγωγή, προστασία και συμβολή όλων των κοινοτήτων και όλων των μελών τους», αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Σύμφωνα με την πρόταση του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, το Κόσοβο θα έχει Σύνταγμα, ανοιχτή οικονομία με ελεύθερο ανταγωνισμό και επίσημες γλώσσες θα είναι η αλβανική και η σερβική. Επίσης θα έχει εθνικά σύμβολα, σημαία, ύμνο, τα οποία θα αντανακλούν τον πολυεθνικό χαρακτήρα του. Στο δημοσίευμα τονίζεται, επίσης, ότι το Κόσοβο και η Σερβία ενθαρρύνονται για συνεργασία στα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή των όρων της λύσης, που προτείνει ο κ. Αχτισάαρι.

Η διεθνής κοινότητα θα επιτηρεί, θα παρακολουθεί και θα έχει τις αναγκαίες εξουσίες για τη διασφάλιση αποτελεσματικής εφαρμογής της λύσης. Η Πρίστινα θα απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να συμβάλει στην επιτυχή εφαρμογή των υποχρεώσεων, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η εφημερίδα παραθέτει και σχόλιο πολιτικού συμβούλου του πρώην προέδρου της Βουλής του Κοσόβου, Νεντζάτ Ντάτσι, στο οποίο αναφέρεται ότι πρέπει να απορριφθεί η πρόταση, επειδή μεταξύ άλλων «δεν λαμβάνει υπόψη τη βούληση του λαού του Κοσόβου, δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και διαιρεί το Κόσοβο σε αλβανική και σερβική οντότητα».

Ο εκπρόσωπος του κ. Αχτισάαρι, Ρεμί Ντουρλό, δήλωσε χθες στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta ότι το γραφείο του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις για το Κόσοβο (UNOSEK) παρέδωσε το σχέδιο μόνον στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και στα μέλη της Ομάδας Επαφής για το Κόσοβο. «Πολλοί ισχυρίζονται ότι είδαν το σχέδιο, ίσως και να το είδαν, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι το πραγματικό σχέδιο», παρατήρησε.

Η εφημερίδα της Πρίστινα «Ljajm» κυκλοφόρησε σήμερα με τέσσερις κενές σελίδες, στις οποίες επρόκειτο να δημοσιευθεί το κείμενο της πρότασης του κ. Αχτισάαρι και με τη σημείωση ότι έγιναν συστάσεις να μη δημοσιεύσει το απόρρητο έγγραφο.

Εν τω μεταξύ ο μετριοπαθής ηγέτης των Σέρβων του Κοσόβου, Όλιβερ Ιβάνοβιτς, προειδοποίησε ότι σε ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, ο σερβικός πληθυσμός θα αντιδράσει επιδιώκοντας την αυτοδιάθεσή του στο βόρειο τμήμα. «Εάν αναγνωριστεί στους Αλβανούς το δικαίωμα της ανεξαρτητοποίησης, τότε οι Σέρβοι θα αντιδράσουν κάνοντας χρήση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης και ούτε το Βελιγράδι, αλλά ούτε η Πρίστινα θα μπορέσουν να τους αποτρέψουν», τόνισε ο κ. Ιβάνοβιτς.

Μία τέτοια εξέλιξη, προειδοποίησε, θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τους Σέρβους που ζουν νότια του ποταμού Ίμπαρ αφού δεν αποκλείεται «οι Αλβανοί να λάβουν το "πράσινο φως" για τη χρήση βίας, όπως έγινε με τους Κροάτες το 1995, κάτι που θα είχε ως συνέπεια τη μαζική έξοδο των Σέρβων από το νότιο τμήμα του Κοσόβου».

Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ - Tanjug

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή