WSJ για ελληνική οικονομία: «Ο Ευρωπαίος “ασθενής” θεραπεύεται»

Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2007 17:06
A- A A+

Δημοσιεύτηκε σήμερα 1/2/2007 στην εφημερίδα The Wall Street Journal άρθρο με τίτλο: «Ο Ευρωπαίος ‘ασθενής’ θεραπεύεται. Η Ελλάδα μειώνει το έλλειμμα, διατηρεί ισχυρή ανάπτυξη. Μήπως θα έπρεπε να αποτελέσει μάθημα για άλλους;» του Alkman Granitsas. Ακολουθεί η πλήρης μετάφραση του κειμένου:

Η Ελλάδα που εδώ και καιρό θεωρείται ο «ασθενής της Ευρώπης» νοικοκυρεύει επιτέλους τα οικονομικά της και η εμπειρία της μπορεί να κρύβει μαθήματα για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παλεύουν να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να περιορίσουν τα ελλείμματα.

Στο διάστημα των πέντε τελευταίων ετών, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιέζουν τα κράτη - μέλη να κλείσουν τις τρύπες στους προϋπολογισμούς και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα ήταν κάποτε μία από τις πιο παραβατικές χώρες: έδινε λανθασμένα στοιχεία για το μέγεθος του ελλείμματος για την περίοδο πριν και μετά από την εισαγωγή του ευρώ το 2001 και δεν ξεκαθάρισε τη θέση της παρά μόνο όταν η νέα κυβέρνηση αποκάλυψε την παραποίηση στα τέλη του 2004.

Έκτοτε, τα οικονομικά της Ελληνικής κυβέρνησης τέθηκαν κάτω από στενή ευρωπαϊκή επιτήρηση. Χώρες, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία βρίσκονται επίσης υπό επιτήρηση και η Γαλλία μόλις βγήκε ύστερα από πέντε χρόνια.

Αυτή την άνοιξη, όμως, αναμένεται να βγει και η Ελλάδα από τη μαύρη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που διαχωρίζει την περίπτωση της Ελλάδας είναι η ταχύτητα με την οποία περιόρισε το έλλειμμά της- κατά δύο τρίτα μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια- ενώ την ίδια στιγμή διατήρησε ισχυρό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης.

«Πετύχαμε μια σαφή ανατροπή της κατάστασης. Είχαμε επιτυχίες συντομότερα από το αναμενόμενο σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης και της άμεσης επίλυσης του δημοσιονομικού προβλήματος», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

«Το γεγονός ότι κατορθώσαμε να μειώσουμε ουσιαστικά το έλλειμμα σε δύο χρόνια, διατηρώντας ταυτόχρονα την οικονομική ανάπτυξη… είναι μια θετική ένδειξη ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο», συμπλήρωσε.

Οι λογιστικές πρακτικές της Ελλάδας κατά το παρελθόν έχουν προκαλέσει φυσικά σκεπτικισμό, ο οποίος κορυφώθηκε όταν η ελληνική Κυβέρνηση ανακοίνωσε την μεγάλη αναθεώρηση των εθνικών λογαριασμών κατά 25% τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Η αναθεώρηση αυτή μελετάται τώρα προσεκτικά από την Eurostat, την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οι αναλυτές λένε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει δεκτή.

Στα μέσα Ιανουαρίου, η Moody's Investors Service άλλαξε την γνωμοδότηση της για τα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα , με τάση από σταθερή σε θετική, ως αποτέλεσμα των ισχυρών οικονομικών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας και της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής προσαρμογής. Στα τέλη του Δεκεμβρίου, η ιαπωνική εταιρία πιστοληπτικής αξιολόγησης Rating and Investment Information Inc. κινήθηκε με τον ίδιο τρόπο.

Για το 2007, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν για την Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,9% σύμφωνα με κυβερνητικές προβλέψεις, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα περιοριστεί στο 2,4% του ΑΕΠ από 7,8% του ΑΕΠ το 2004.

Στο μεταξύ, η οικονομική ανάπτυξη, που πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε τροφοδοτηθεί από σχετικές δημόσιες δαπάνες, έχει σταδιακά μετατραπεί σε μια μετά-Ολυμπιακή οικονομική ανάπτυξη τροφοδοτούμενη από τις επενδύσεις και την κατανάλωση. Η ανεργία μειώθηκε από το 11,3% που ήταν πριν από τρία χρόνια στο 8,3% σήμερα, οι ξένες επενδύσεις ενδεκαπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 4δις ευρώ πέρυσι και το οικονομικό κλίμα βρίσκεται στο θετικότερο του σημείο για τα δύο τελευταία χρόνια.

«Η προ-Ολυμπιακή Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή» λέει η Sara Bertin της εταιρείας Moody's Investor Services. «Η Ελλάδα κατόρθωσε μια πολύ σημαντική ανατροπή. Για το λόγο αυτό άλλωστε έδωσε και η Moody's θετική γνωμοδότηση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί πάλι να αναβαθμιστεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια».

Η Ελλάδα άλλαξε την εικόνα της οικονομίας της μειώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές για να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και αυξάνοντας τα φορολογικά έσοδα. Τα επιπρόσθετα έσοδα προήλθαν από τον ενισχυμένο ρυθμό ανάπτυξης και την αποφασιστική πάταξη της φοροδιαφυγής.

Πρόκειται για μια προσέγγιση, την οποία άλλα κράτη – μέλη, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ουγγαρία- όλες χώρες με έλλειμμα που ξεπερνάει το ευρωπαϊκό όριο- μόλις συνειδητοποιούν. Η Ιταλία για παράδειγμα σχεδιάζει να συγκεντρώσει σχεδόν 8 δις ευρώ μόνο από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Πολλοί αναλυτές βέβαια πιστεύουν ότι το σχέδιο αυτό είναι υπερβολικά αισιόδοξο.

Από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Ελλάδας το Μάρτιο του 2004, το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις από το 35% που ήταν πριν από τρία χρόνια σε 25% σήμερα. Φέτος ξεκινά τη μείωση της φορολογίας φυσικών προσώπων σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση ξεκίνησε καμπάνια κατά της φοροδιαφυγής, κυρίως μέσω αυξημένων ελέγχων και της χρήσης εξελιγμένης τεχνολογίας. Ο αριθμός των υποθέσεων φοροδιαφυγής που αποκαλύφθηκαν με την βοήθεια της ηλεκτρονικής διασταύρωσης στοιχείων έχει οκταπλασιαστεί φθάνοντας τις 792.000 το 2005 από 98.000 το 2003.

Τα έσοδα από το φόρο προστιθέμενης αξίας, μία κύρια πηγή εσόδων και μια πηγή όπου η φοροδιαφυγή είναι ευρεία, αυξήθηκαν κατά 12% το 2006 ξεπερνώντας κατά πολύ την ονομαστική αύξηση 7,6% του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. Κατά κανόνα, τα έσοδα από το ΦΠΑ αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό με αυτόν του ΑΕΠ.

Τώρα η Κυβέρνηση προχωράει ένα βήμα ακόμα, με σκοπό να αλλάξει τη νοοτροπία της κοινωνίας ,στιγματίζοντας τους φοροφυγάδες. Σχεδιάζει μια τριετή καμπάνια που θα περιλαμβάνει διαφημίσεις στην τηλεόραση και στις εφημερίδες, όπου οι φοροφυγάδες παρουσιάζονται ως άνθρωποι που κλέβουν από τα σχολεία και τα νοσοκομεία.

Ο αγώνας αυτός δε θα είναι εύκολος σε μια χώρα όπου η φοροδιαφυγή έχει τις ρίζες της στην αντίσταση κατά της Οθωμανικής κυριαρχίας. Ένα εθνικό σύμβολο, ο Καραγκιόζης του Θεάτρου Σκιών, είναι γνωστός φοροφυγάς. Μέχρι και σήμερα υπάρχει μια απομακρυσμένη περιοχή της χώρας που ονομάζεται ¶γραφα, λόγω της επιτυχίας της να παραμείνει εκτός των Οθωμανικών φορολογικών αρχείων.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα έχει ακόμα να εφαρμόσει μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές, που αφορούν από τη μεγάλη γραφειοκρατία ως τις ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις και το δεύτερο υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρώπη.

«Η Ελλάδα ακολουθούσε λάθος πολιτικές σε αρκετούς τομείς για πολύ καιρό. Ακόμα και αν αρχίσεις να εφαρμόζεις ορθές πολιτικές, πρέπει να περάσει κάποιο διάστημα μέχρι οι αδυναμίες της οικονομίας και της κοινωνίας να αντιμετωπιστούν» λέει ο κ. Αλογοσκούφης. «Απαιτείται επιπλέον χρόνος μέχρι να μπορούμε να πούμε ότι είχαμε μια ανατροπή με αποτελέσματα διαρκείας».

Προτεινόμενα για εσάς