του Παναγιώτη Κουμάνταρου
Η έρευνα που ξεκίνησε η Εισαγγελία του Τορίνο σχετικά με τις φερόμενες ευθύνες της διοίκησης της Γιουβέντους στο θέμα των υπεραξιών είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι μοιάζει με μια πρώτη ματιά.
Τα στοιχεία που είναι στη βάση της έρευνας του εισαγγελέα και της Οικονομικής Αστυνομίας και η οποία κατέληξε σε σειρά ερευνών στα γραφεία της Γιουβέντους, αφορούν υπεραξίες 282 εκατομμυρίων ευρώ σε τρία χρόνια, που χαρακτηρίστηκαν «δολίως εκτιμημένες».
Μέχρι τώρα εικαζόταν ότι ήταν η Consob (κυβερνητική αρχή υπεύθυνη για τη ρύθμιση της αγοράς κινητών αξιών και του Χρηματιστηρίου) που «άναψε τα φώτα» για να ελεγχθούν οι λειτουργίες του συλλόγου.
Όμως, οι «ανωμαλίες» που προέκυψαν σε αυτό το στάδιο είχαν αρχικά κινήσει το ενδιαφέρον της Covisoc (Εποπτική Επιτροπή ποδοσφαιρικών συλλόγων) και μετά την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, που άνοιξε τον φάκελο του Αθλητισμού στα τέλη Οκτωβρίου.
Στην πραγματικότητα, η ποινική έρευνα, που ονομάστηκε «Πρίσμα» και ξεκίνησε τον Μάιο, διασυνδέθηκε πολλές φορές με τις έρευνες της Consob. Ως γνωστόν, στο στόχαστρο κατέληξαν 42 μεταγραφικές συναλλαγές, κάποιες από τις οποίες πολύ σημαντικές, όπως η ανταλλαγή Πιάνιτς - Αρτούρ με την Μπαρτσελόνα που ανήλθε, συνολικά, σε 50 εκατομμύρια ευρώ.
Ρισκάρει όμως κάτι η Γιουβέντους και τι; Αρχικά, η απάντηση πρέπει να χωριστεί σε δύο μέρη. Το πρώτο αφορά τα εγκλήματα της «ψευδούς λογιστικής», όπως αυτά αποτυπώνονται στα άρθρα 2621 και 2622 του ιταλικού Αστικού Κώδικα και του νομοθετικού διατάγματος 74/2000.
Το δεύτερο εισέρχεται στη σφαίρα της αθλητικής δικαιοσύνης. Το θέμα των κεφαλαιακών κερδών ήταν πάντα πολύ περίπλοκο να αντιμετωπιστεί, λόγω της δυσκολίας προσδιορισμού αντικειμενικών κριτηρίων εκτίμησης της αξίας ενός παίκτη, που μπορεί να ποικίλλει ακόμη και από μήνα σε μήνα, με βάση την αγορά και πολλούς παράγοντες που την επηρεάζουν.
Το άρθρο 31 του Κώδικα Δικαιοσύνης της FIGC ρυθμίζει το θέμα, όμως πολλά αφήνονται στη διακριτική ευχέρεια των δικαστών. Εάν παραμείνουν στο επίπεδο «παροχής ψευδών ή μη ολοκληρωμένων πληροφοριών» ή εφαρμογής «συμπεριφοράς που αποσκοπεί στην αποφυγή ομοσπονδιακών κανονισμών σε θέματα διαχείρισης και οικονομίας», με εξαίρεση τυχόν άλλους ειδικούς κανόνες και παραβιάσεις όσον αφορά την αδειοδότηση της UEFA, τότε σταματάμε στο πρόστιμο με προειδοποίηση, στην παράγραφο 1.
Πολύ πιο σοβαρή είναι η τιμωρία που προβλέπεται στην παράγραφο 2, η οποία αφορά στη συμπεριφορά «όσων προσπαθούν να εγγραφούν σε διοργάνωση στην οποία δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτοί»: σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται από αφαίρεση βαθμών έως αποκλεισμός από το πρωτάθλημα. Είναι όμως σαφές ότι πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρές καταστάσεις και το περιεχόμενο της έρευνας «Πρίσμα» μένει ακόμη να αποκρυπτογραφηθεί.
Οι προβολείς των ανακριτών στις επιχειρήσεις «Καθρέφτης»
Η αγορά του 20χρονου Μάρλεϊ Άκε από τη Μαρσέιγ έναντι 8 εκατομμυρίων ευρώ, με αντάλλαγμα την πώληση του 19χρονου Φράνκο Τόνγκια, γεννημένου στο Τορίνο από Καμερουνέζους γονείς και μεγαλωμένου στις Ακαδημίες της Γιουβέντους, έναντι του ίδιου ποσού, είναι μία από τις επονομαζόμενες επιχειρήσεις «Πρίσμα», που κατέληξε στο στόχαστρο της εισαγγελίας του Τορίνο, η οποία ερεύνησε τους ιθύνοντες της Γιουβέντους, μεταξύ των οποίων και τον πρόεδρο Αντρέα Ανιέλι.
Κάτω από τον μεγεθυντικό φακό των ερευνητών κατέληξαν επίσης πολυάριθμες τέτοιες πωλήσεις νεαρών παικτών από την ομάδα Under 23, «με σημαντικές κι εκτός εμβέλειας εκτιμήσεις», σε σύγκριση με παίκτες του ίδιου επιπέδου και κατηγορίας.
Μια τέτοια, επίσης, είναι η περίπτωση της αγοράς από την Μπαρτσελόνα του Αλεχάντρο Μάρκες Μέντεθ, ενός 20χρονου επιθετικού που τώρα είναι δανεικός στην ισπανική Μιραντές, έναντι 8,2 εκατομμυρίων ευρώ, με αντάλλαγμα τον 23χρονο Βραζιλιάνο μέσο Ματέους Περέιρα, ο οποίος επίσης αποτιμάται στα 8 εκατ. ευρώ.
Στο στόχαστρο των ερευνητών έχουν μπει επίσης οι πωλήσεις και οι αγορές που πραγματοποιήθηκαν πλησίον της λήξης του συμβολαίου, όπως στην περίπτωση της αγοράς με 18 εκατ. ευρώ του Νικολό Ροβέλα από την Τζένοα, με ταυτόχρονη πώληση στην ομάδα της Γένοβας του Μανόλο Πορτανόβα για 10 εκατομμύρια και του Ελία Πετρέλι για 8 εκατ. ευρώ.
Έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας και στο συμβόλαιο με τον Ρονάλντο
Η έρευνα των ιταλικών Αρχών επεκτείνει και στις οικονομικές σχέσεις της Γιουβέντους με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, χωρίς ωστόσο ο Πορτογάλος αστέρας να ερευνάται για κάτι.
Οι αξιωματούχοι, ωστόσο, έλαβαν εντολή από τους δικαστές να αναζητήσουν «έγγραφα και ιδιωτικές πράξεις» σχετικά με το συμβόλαιο και τους ληξιπρόθεσμους μισθούς του Πορτογάλου, ο οποίος έφυγε από τους «Μπιανκονέρι» το καλοκαίρι του 2021.
Ο Ρονάλντο αποχαιρέτησε το Τορίνο ύστερα από παραμονή τριών ετών στην πρωτεύουσα του Πιεμόντε. Η πώλησή του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο στους λογαριασμούς του συλλόγου, με τη Γιουβέντους να έχει εκτιμήσει μείωση των εσόδων από χορηγίες χωρίς τον παίκτη.