Η Premier League θα αφαιρέσει τη Νιούκαστλ από την PIF αν εμπλακεί η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας

Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021 09:20
A- A A+

Η Premier League είναι έτοιμη να αφαιρέσει την ιδιοκτησία της Νιούκαστλ, εάν αποδειχθούν άμεσοι δεσμοί μεταξύ του συλλόγου και της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας.

Όπως αναφέρει το BBC, ο Ρίτσαρντ Μάστερς, διευθύνων σύμβουλος του κορυφαίου πρωταθλήματος στον πλανήτη, δήλωσε ικανοποιημένος με τα στοιχεία που προσκόμισε ο σύλλογος σχετικά με την έλλειψη συνδέσεων, αλλά σε περίπτωση που τα στοιχεία αυτά δεν επαληθευτούν, οι νέοι ιδιοκτήτες θα απομακρυνθούν.

Η συζήτηση χρονολογείται από τον περασμένο μήνα, όταν μια κοινοπραξία με επικεφαλής το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (PIF), ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, αγόρασε τη Νιούκαστλ. Η Premier League είχε λάβει «νομικά δεσμευτικές διαβεβαιώσεις» ότι το κράτος της Σαουδικής Αραβίας δεν θα ελέγχει την αγγλική εταιρεία.

Ωστόσο, ο Μάστερς παραδέχτηκε ότι η αγγλική Λίγκα μπορεί να μην γνωρίζει απαραίτητα εάν ο διάδοχος του θρόνου της χώρας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (πρόεδρος του PIF), έδωσε εντολές στα στελέχη του συλλόγου.

Στην πραγματικότητα, η θέση και τα λόγια που χρησιμοποίησε η Premier League φαίνεται ότι σχεδιάστηκαν για να σώσουν τα φαινόμενα «διαφάνειας» του πρωταθλήματος και όχι για να δημιουργήσουν αναταραχή σε μια πόλη που, αν η νέα ιδιοκτησία ήδη κάνει τους οπαδούς να ονειρεύονται, θα αντιδρούσε απρόβλεπτα.

Εν τέλει, όταν ρωτήθηκε για τις ανησυχίες σχετικά με τους ισχυρισμούς του «αθλητικού ξεπλύματος» (sportwashing), ο Μάστερς απάντησε:

«Η PIF είναι επενδυτής σε πολλές άλλες εταιρείες σε αυτή τη χώρα. Ίσως το ποδόσφαιρο στοχεύεται και συζητείται διαφορετικά. Δεν μπορώ να επιλέξω ποιος θα προεδρεύει σε μια ποδοσφαιρική ομάδα. Το "Τεστ Ιδιοκτητών" δεν μας επιτρέπει να πάρουμε θέση επ' αυτού».

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις