Ο δύσκολος COVID χειμώνας

Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021 07:00
REUTERS/LISI NIESNER
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Η εμφάνιση της μετάλλαξης από την Μποτσουάνα ήρθε απλώς να επιβεβαιώσει πως η μάχη με την πανδημία δεν θα τελειώσει εύκολα και σίγουρα αυτό δεν θα γίνει σύντομα. Το πρώτο κρούσμα έχει ήδη εμφανιστεί στην Ευρώπη και μάλιστα σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή, καθώς το τέταρτο κύμα έχει οδηγήσει σε επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων. Μέσα σε αυτό το δυσοίωνο σκηνικό το ένα μετά το άλλο τα κράτη της Ε.Ε. παίρνουν πρόσθετα μέτρα, «φλερτάροντας» ακόμα και με νέα lockdowns (που ήδη έχουν αποφασιστεί σε χώρες όπως η Αυστρία και η Σλοβακία).

Πάντως, το βασικό πλαίσιο με το οποίο πορεύονται τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη προβλέπει αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ενώ αναζητούνται κίνητρα για την αναμνηστική δόση. Στην επιτάχυνση των εμβολιασμών ποντάρει και η κυβέρνηση, που απορρίπτει το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown και δεν προκρίνει οριζόντια μέτρα που θα επηρεάζουν όσους έχουν κάνει το βήμα προς την «Επιχείρηση Ελευθερία». Το θετικό είναι πως τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται μια αύξηση του αριθμού των πολιτών που κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ πάνω από 1,1 εκατομμύριο άτομα έκαναν ήδη την αναμνηστική δόση.

Ωστόσο, οι σκληροί δείκτες της πανδημίας δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για αισιοδοξία, καθώς χθες έφτασαν τους 630 οι διασωληνωμένοι και περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν χάσει σε μια εβδομάδα τη ζωή τους. Αποτελεί κοινό… μυστικό πως το  ενδεχόμενο επιστράτευσης ενός plan b με αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους παραμένει στο τραπέζι και όλα θα κριθούν από την πορεία της πανδημίας το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση είναι εμφανές πως πρέπει να βρεθεί μία ισορροπία, ώστε και η πανδημία να τιθασευτεί και η οικονομία να μη «διασωληνωθεί». Το μόνο σίγουρο είναι πως αν δεν αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι πολίτες που κάνουν το βήμα προς την «Επιχείρηση Ελευθερία», δεν θα φανεί σύντομα φως στο τούνελ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή