Η μία μετά την άλλη, οι χώρες προσπαθούν να «κλείσουν» τα σύνορα στην «Όμικρον», τη νέα μετάλλαξη του covid,καθώς χαρακτηρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως «παραλλαγή ανησυχίας».
Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα (καταγράφηκε εκεί για πρώτη φορά), όπως ήταν γνωστή πριν ο ΠΟΥ την μετονομάσει, είναι εξαιρετικά μεταδοτική λόγω ενός ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού τροποποιήσεων, που μπορεί να διεισδύσει πιο εύκολα στην προστατευτική ασπίδα των εμβολίων.
Από την Πέμπτη, έχουν ενοπιστεί σχεδόν 100 κρούσματα στη Νότια Αφρική, όπου έχει γίνει το κυρίαρχο στέλεχος μεταξύ των νέων λοιμώξεων. Τα πρώιμα αποτελέσματα των τεστ PCR έδειξαν ότι το 90% των 1.100 νέων κρουσμάτων που αναφέρθηκαν την Τετάρτη στην επαρχία της Νότιας Αφρικής Γκαουτένγκ, που περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ, προκλήθηκαν από τη νέα παραλλαγή.
Την ίδια στιγμή, κρούσματα με την Όμικρον καταγράφηκαν σε Ισραήλ και Βέλγιο.
Με την ανησυχία να εντείνεται, μια σειρά χωρών,μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, επεβαλλαν αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε οκτώ χώρες του Αφρικανικού Νότου, που θα μπορουσαν να χαρακτηριστούν και ως ...lockout προκαλώντας την αντίδραση της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής με τον υπουργό Υγείας να χαρακτηρίζει αυτές τις αποφάσεις «αδικαιολόγητες»..
Μέτρα πήραν μεταξύ άλλων, Ρωσία, ΗΠΑ, Καναδάς, Τουρκία, Βρετανία και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, μετά από σχετική απόφαση της Κομισιόν.
Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία και Ιταλία παράλληλα αυξάνουν τους περιορισμούς εντός της επικράτειάς τους.
Ο ΠΟΥ δεν συνιστά περιορισμούς στα ταξίδια
Από την άλλη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μολονότι χαρακτήρισε «παραλλαγή ανησυχίας» την Όμικρον, υπενθύμισε ότι δεν συνιστά τη λήψη μέτρων που θα περιορίζουν τα ταξίδια.
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, η οποία έχει αναλάβει να παρακολουθεί την εξέλιξη της Covid-19, συνεδρίασε νωρίτερα σήμερα όχι μόνο για να «βαφτίσει» την παραλλαγή, αλλά και για να εξετάσει πόσο δυνητικά επικίνδυνη είναι. Σύμφωνα με αυτή τη συμβουλευτική, τεχνική ομάδα, η πρώτη επιβεβαιωμένη μόλυνση από την Όμικρον προήλθε από ένα δείγμα που είχε ληφθεί στις 9 Νοεμβρίου. Τις τελευταίες εβδομάδες, σε μια περίοδο που συμπίπτει με τον εντοπισμό της νέας παραλλαγής, οι μολύνσεις στη Νότια Αφρική αυξήθηκαν ραγδαία.
«Καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι ανησυχούν. Το καλό είναι ότι έχουμε συστήματα παρακολούθησης σε όλον τον κόσμο για να εντοπίζουμε πολύ γρήγορα αυτές τις παραλλαγές» είπε η επιδημιολόγος Μαρία Βαν Κέρκοβ, καλώντας τους πολίτες να μειώσουν την έκθεσή τους στον ιό, κυρίως τηρώντας τις αποστάσεις, αλλά και να εμβολιαστούν.
Είναι η πρώτη φορά μετά την εμφάνιση της Δέλτα που μια παραλλαγή προκαλεί τόση ανησυχία σε όλον τον κόσμο.
Για να διευκολύνει τον δημόσιο διάλογο για τις παραλλαγές, ο ΠΟΥ τους δίνει ονομασίες που βασίζονται στο ελληνικό αλφάβητο (Άλφα, Βήτα…), ώστε να μην στιγματίζονται οι χώρες όπου εντοπίζονται για πρώτη φορά.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ, τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι με την Όμικρον υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος επαναμόλυνσης», σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας».
Όλοι οι ιοί, συμπεριλαμβανομένου και του SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19, μεταλλάσσονται όσο περνάει ο καιρός. Οι περισσότερες μεταλλάξεις έχουν ελάχιστες ή καμία επίπτωση στις ιδιότητες του ιού. Ορισμένες όμως μπορεί να τις αλλάξουν, για παράδειγμα, να μεταβληθεί η μολυσματικότητα ή η σοβαρότητα της ασθένειας ή να επηρεαστεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων και των φαρμάκων.
Μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο τέσσερις «ανησυχητικές» παραλλαγές: η Δέλτα –που είναι κυρίαρχη πλέον στον κόσμο– η Άλφα, η Βήτα και η Γάμμα.
Η αποτελεσματικότητα των εμβολιων
Θα χρειαστούν εβδομάδες για να κατανοήσουμε τον πλήρη αντίκτυπο της παραλλαγής, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Christian Lindmeier.
Εν τωμεταξύ οι φαρμακοβιομηχανίες είναι υπ'ατμόν ώστε να είναι το συντομοτερο δυνατόν ετοιμοπόλεμες.
Η BioNTech έχει ξεκινήσει τη μελέτη της και αναμένει τα πρώτα δεδομένα από εργαστηριακές δοκιμές σχετικά με τον τρόπο αλληλεπίδρασης με το εμβόλιό της εντός δύο εβδομάδων.
Τα εργαστηριακά δεδομένα θα ρίξουν φως στο εάν η νέα παραλλαγή μπορεί να ξεφύγει από το εμβόλιο που κατασκευάζει μαζί με την Pfizer, δήλωσε η γερμανική βιοτεχνολογία την Παρασκευή.
Και η AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε,ελπίζει ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων της για την Covid-19 θα παραμείνει αποτελεσματικό και απέναντι στη νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, ενώ εξετάζει επίσης κατά πόσο είναι ανθεκτική στο εμβόλιό της.