Ρίο 2016: 30 χρόνια φυλάκιση στον πρώην πρόεδρο της COB για διαφθορά

Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021 12:53
UPD:15:07
REUTERS/PILAR OLIVARES

2016 Rio Olympics - Opening Ceremony - Maracana - Rio de Janeiro, Brazil - 05/08/2016. Fireworks over the Maracana stadium. REUTERS/Pilar Olivares

A- A A+

Ο πρώην πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Βραζιλίας (COB), Κάρλος Αρτούρ Νούζμαν, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 ετών, 11 μηνών και οκτώ ημερών με την κατηγορία της δωροδοκίας για την επιλογή του Ρίο ντε Τζανέιρο ως τόπου διεξαγωγής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2016.

Το Ποινικό Δικαστήριο του Ρίο τον έκρινε ένοχο για τα εγκλήματα της διαφθοράς, της εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της συναλλαγματικής διαφυγής.

Επίσης καταδικάστηκαν ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Ρίο 2016, Λεονάρντο Γκρίνερ (13 χρόνια και 10 μήνες) και ο πρώην κυβερνήτης του Ρίο ντε Τζανέιρο Σέρτζιο Καμπράλ (10 χρόνια και οκτώ μήνες), ο οποίος βρίσκεται ήδη στη φυλακή για άλλες κατηγορίες.

Ο Νούζμαν συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017 σε μια έρευνα που ονομάστηκε επιχείρηση «άδικο παιχνίδι», με την κατηγορία ότι έπαιξε κεντρικό ρόλο στην αποστολή του ποσού των δύο εκατομμυρίων δολαρίων στον Σενεγαλέζο Λαμίν Ντιακ, πρώην μέλος της ΔΟΕ, ο οποίος στη συνέχεια μετέφερε ορισμένο αριθμό ψήφων για το Ρίο. 

Με αυτόν τον τρόπο, η πόλη της Βραζιλίας υπερίσχυσε των αντιπάλων της στη διεκδίκηση της διοργάνωσης (Σικάγο, Μαδρίτη, Τόκιο) κι έγινε η πρώτη χώρα διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στη Νότια Αμερική.

«Αφιέρωσε τη δημόσια καριέρα του στο να κάνει το Ρίο ντε Τζανέιρο την πατρίδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο, παρά την κοινωνική αυτή ευθύνη, επέλεξε να ενεργήσει ενάντια στην ηθική και τη δημόσια περιουσία», ανέφερε ο δικαστής Μαρσέλο Μπρέτας στην απόφαση.

Στην ίδια απόφαση, επίσης, κάποιος μπορεί να διαβάσει ότι ο πρώην πρόεδρος της COB, μεταξύ Ιουλίου 2014 και Σεπτεμβρίου 2017, είχε «κρύψει και αποκρύψει την προέλευση και την ιδιοκτησία 16 κιλών χρυσού»

Ο Καμπράλ, από τη φυλακή, είχε παραδεχτεί στον δικαστή πριν από δύο χρόνια ότι είχε πληρώσει περίπου δύο εκατομμύρια δολάρια σε αντάλλαγμα για έως και έξι ψήφους από τα μέλη της ΔΟΕ που απένειμαν στο Ρίο τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016, στη συνεδρίαση της Κοπεγχάγης, τον Οκτώβριο του 2009.

«Ο δικαστής τον καταδίκασε χωρίς στοιχεία», είπε ο δικηγόρος του Νουζμάν, Ζοάο Φρανσίσκο Νέτο, προβλέποντας την πρόθεσή του να ασκήσει έφεση. Ο 79χρονος πλέον Νούζμαν παραιτήθηκε από την Ολυμπιακή Επιτροπή πριν από τέσσερα χρόνια, λίγες μέρες μετά τη σύλληψή του.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις