Το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για τη βιωσιμότητα του ποδοσφαίρου

Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021 12:13
UPD:14:52
REUTERS/PHIL NOBLE
A- A A+

του Παναγιώτη Κουμάνταρου

Οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ θα πρέπει να πληρώνουν φόρο σε κάθε μεταγραφή για να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την πυραμίδα του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Αυτή είναι μία από τις 47 συστάσεις που προκύπτουν από την «Επισκόπηση της Διακυβέρνησης του Ποδοσφαίρου», μια αναθεώρηση για την προστασία του μέλλοντός του από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία συντάχθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες των οπαδών.

«Ο φόρος αναδιανέμει τα οικονομικά από τα σωματεία των πλούσιων και υψηλών δαπανών σε ολόκληρη την πυραμίδα», αναφέρεται στην έκθεση.

«Αν είχε εισαχθεί ο φόρος, ακόμη και οι πιο σπάταλες ομάδες, που υποστηρίζονται από πλούσιους ιδιοκτήτες, θα είχαν συμβάλει σημαντικά στη βιωσιμότητα της πυραμίδας. Ομοίως, οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ που δεν είναι σπάταλοι δεν θα πληρώνουν πολύ σημαντικές εισφορές αλληλεγγύης».

Οι κανόνες σχετικά με τις ευθύνες και τις οικονομικές δεσμεύσεις των ιδιοκτητών θα ενισχυθούν σύμφωνα με τις συστάσεις της έκθεσης, εναρμονιζόμενοι με τις πρακτικές που εφαρμόζονται συνήθως σε τράπεζες ή εταιρείες μέσων ενημέρωσης.

Η εισφορά μεταγραφών θα μπορούσε να επιβάλει φόρο 10% στους συλλόγους της Πρέμιερ Λιγκ, με τα χρήματα να αναδιανέμονται. Η επανεξέταση υπολόγισε ότι την τελευταία πενταετία ένας τέτοιος φόρος θα απέδιδε έως και 200 ​​εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Μια άλλη προτεινόμενη μεταρρύθμιση αφορά τη λεγόμενη «Χρυσή μετοχή», μια ειδική ποσόστωση που, ουσιαστικά, θα επέτρεπε στους φιλάθλους να έχουν τον τελικό λόγο για όλες εκείνες τις αποφάσεις που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ιστορία και την κληρονομιά του συλλόγου.

Μεταξύ των παραδειγμάτων που παρουσιάστηκαν είναι η αλλαγή του γηπέδου, η αλλαγή του λογότυπου, των χρωμάτων ή του ονόματος της εταιρείας, αλλά το κυριότερο αφορά στη «συμμετοχή σε τουρνουά που δεν έχει σχέση με τη FIFA, την UEFA ή την Ομοσπονδία (FA)»: η αναφορά, άμεση και αναφερόμενη, είναι -προφανώς- για τη Super League.

Τέλος, μια πρόταση αφορά τους κανονισμούς «Δοκιμασίας Ιδιοκτητών και Διευθυντών» (Owners and Directors Test), ένα είδος επαλήθευσης που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι νέοι ιδιοκτήτες πριν λάβουν το πράσινο φως από την Πρέμιερ Λιγκ.

Αυτοί στοχεύουν στην επαλήθευση της ακεραιότητάς τους, της ικανότητάς τους να διασφαλίζουν την οικονομική σταθερότητα του συλλόγου και ότι θα διαχειρίζονται την ομάδα βιώσιμα και σε συμμόρφωση με τους σχετικούς οικονομικούς κανόνες και κανονισμούς.

Η νέα «Δοκιμασία Ιδιοκτητών» θα ισχύει για οποιονδήποτε κατέχει περισσότερο από το 25% των μετοχών ενός συλλόγου, ο οποίος θα πρέπει να υποδείξει τη στρατηγική που σκοπεύει να υιοθετήσει και πώς σκοπεύει να διαχειριστεί την εταιρεία με οικονομικά βιώσιμο τρόπο.

Η «Δοκιμασία Διευθυντών» θα καθορίσει αν έχουν ή όχι τη δυνατότητα να διεξάγουν τις εργασίες του συλλόγου σε καθημερινή βάση, πάντα με σκοπό τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του έργου με την πάροδο του χρόνου.

Άλλες προτάσεις, που προκύπτουν από τα 11 κεφάλαια της έκθεσης, αφορούν κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου ή τη μεγαλύτερη προσοχή σε θέματα ένταξης και ισότητας, ιδίως όσον αφορά την εθνικότητα και τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή το φύλο.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις