Ουκρανία: Ο πρωθυπουργός ζητά τη βοήθεια του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας

Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021 07:57
UPD:08:00
EPA/Marcin Obara
A- A A+

Με μια μεγάλη κινητοποίηση των ρωσικών στρατευμάτων να απειλεί την Ουκρανία και τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να προειδοποιούν για πιθανή εισβολή, ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ προέτρεψε την Πέμπτη το ΝΑΤΟ να στείλει πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και να ενισχύσει τις αναγνωριστικές πτήσεις κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας.

«Η διασφάλιση της συνεχούς παρουσίας θαλάσσιων πολεμικών πλοίων της συμμαχίας του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα θα ήταν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα», δήλωσε ο Σμιχάλ σε συνέντευξή του στο POLITICO.

«Με τον ίδιο τρόπο, ένα πολύ ισχυρό μήνυμα θα ήταν η αύξηση των αναγνωριστικών πτήσεων με στόχο της συλλογή πληροφοριών πέρα ​​από τα ρωσικά σύνορα, ιδιαίτερα στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα», είπε.

Το αίτημα του Σμιχάλ απηχεί τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από τον πολωνό πρόεδρο Άντρζεϊ Ντούντα κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην έδρα του στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Ο Ντούντα ζήτησε επίσης αυξημένη ανάπτυξη συμμαχικών στρατευμάτων στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, το ΝΑΤΟ εγκατέστησε πολυεθνικές ομάδες μάχης σε καθεμία από αυτές τις τέσσερις χώρες, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και τη Γερμανία.

«Λαμβάνουμε πληροφορίες όλη την ώρα για τη συσσώρευση της Ρωσίας, ίσως μια επιθετική συσσώρευση στην άμεση γειτονιά των ουκρανικών συνόρων», είπε ο Ντούντα.

Στη συνέντευξή του στο POLITICO, ο Σμιχάλ είπε ότι η Ουκρανία συμφώνησε με τις εκτιμήσεων των ΗΠΑ για τη σημαντική αύξηση του αριθμού των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα -όχι μόνο κατά μήκος των συνόρων με την περιοχή του Ντόνετσκ που κατέχεται σε μεγάλο βαθμό από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, αλλά και στην Κριμαία και στη Λευκορωσία- με το σύνολο να ανέρχεται πλέον σε σχεδόν 100.000 στρατιώτες.

Σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχος, χιλιάδες ρώσοι στρατιώτες παρέμειναν στη Λευκορωσία μετά από κοινές στρατιωτικές ασκήσεις νωρίτερα αυτό το φθινόπωρο και η Ρωσία δημιούργησε και ανέπτυξε νέες μονάδες στρατιωτικών πληροφοριών κατά μήκος των συνόρων Λευκορωσίας-Ουκρανίας με τη συγκατάθεση του ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να θέλει να καταλάβει μεγαλύτερο τμήμα της ουκρανικής επικράτειας, εν μέρει για να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και Κριμαίας. Όπως υποστηρίζουν, η προσπάθεια αποσταθεροποίησης περιλαμβάνει την ενεργειακή κρίση και τον περιορισμό της προσφοράς φυσικού αερίου, δημιουργώντας άγχος σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες για την επάρκεια των καυσίμων τον χειμώνα.

Η ρωσική κυβέρνηση και η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom επιθυμούν επίσης την πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, και ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τις υψηλές τιμές ενέργειας και τις ανησυχίες για την προμήθεια ως πίεση για να εξασφαλίσει ταχύτερη έγκριση.

Σύμφωνα με τον Σμιχάλ, οι ρωσικές απειλές έχουν επίσης σχεδιαστεί για να εμποδίσουν τις προσπάθειες της Ουκρανίας για στενότερη οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση με την ΕΕ και τις συνεργασίες της για την ασφάλεια με το ΝΑΤΟ.

«Η Μόσχα σε τακτική βάση επιδεικνύει το στρατιωτικό της δυναμικό και σίγουρα στοχεύει και επιθυμεί να διαταράξει τις ευρωατλαντικές μας φιλοδοξίες και την κίνησή μας προς την ευρωατλαντική κατεύθυνση», είπε ο Σμιχάλ στη συνέντευξη. «Και για να διασφαλιστεί ότι η τεταμένη κατάσταση θα διατηρηθεί με τον κατάλληλο βαθμό νευρικότητας, η Ρωσική Ομοσπονδία συγκεντρώνει τακτικά τα στρατεύματά της κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με την Ουκρανία», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή