Με τον όρο «καυτός Δίας» οι επιστήμονες περιγράφουν πλανήτες αερίου με μέγεθος παρόμοιο ή και μεγαλύτερο από αυτό του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος οι οποίοι βρίσκονται πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο και οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε αυτούς είναι εξαιρετικά υψηλές.
Επειδή ο σχηματισμός γιγάντων αερίου σε κοντινή απόσταση από τα άστρα δεν προβλέπεται από τα πλανητικά μοντέλα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτοί οι πλανήτες έχουν σχηματιστεί σε μεγάλη απόσταση από το μητρικό του άστρο και για κάποιο λόγο μετακινήθηκαν αργότερα στην θέση που βρίσκονται σήμερα. Για αυτό τον λόγο θεωρούνται σπάνια πλανητών και κάθε φορά που εντοπίζεται ένας καυτός Δίας αποτελεί σημαντική είδηση.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, το περίφημο MIT, ανακάλυψαν με την βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου TESS ένα ακόμη καυτό Δία και μάλιστα έναν από τους πιο ενδιαφέροντες. Ο πλανήτης που βρίσκεται σε απόσταση 855 ετών φωτός από τη Γη έλαβε την ονομασία TOI-2109b. Βρίσκεται τόσο κοντά στο μητρικό του άστρο ώστε ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτό σε μόλις 16 ώρες και ανάμεσα στους γίγαντες αερίου που έχουμε εντοπίσει έξω από το ηλιακό μας σύστημα είναι αυτός που κατέχει πλέον το σχετικό ρεκόρ.
Όπως είναι ευνόητο η εγγύτητα του με το μητρικό του άστρο δημιουργεί κάτι περισσότερο από κολασμένες συνθήκες σε αυτόν. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στον πλανήτη κυμαίνονται πέριξ των 3,300 βαθμών Κελσίου. Η ύπαρξη του TOI-2109b προσφέρει νέα στοιχεία στη μελέτη αυτού του είδους πλανητών όσο και γενικότερα για το πώς σχηματίζονται πλανητικά συστήματα.