Συνάντηση Μοραβιέτσκι με Μέρκελ και Τζόνσον

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 12:06
UPD:12:13
REUTERS/PASCAL ROSSIGNOL
A- A A+

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την Πέμπτη και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον την Παρασκευή, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ο Μοραβιέτσκι θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να συζητήσουν το μεταναστευτικό κρίση της Λευκορωσίας και την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, δήλωσε εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης την Τρίτη.

Η μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας φαίνεται να εκτονώνεται, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι έχει λήξει καθώς χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι παραμένουν στη συνοριακή ζώνη, περιμένοντας από την Πολωνία να εξετάσει τις αιτήσεις ασύλου τους.

οι εξελίξεις δεν λύνουν το βασικό πρόβλημα: τι θα γίνει επομένως με τους μετανάστες που παραμένουν στα σύνορα;

Ενώ κάποιοι έχουν ήδη σταλεί πίσω στο Ιράκ, χιλιάδες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε βαλτώδεις δασικές εκτάσεις, καθώς οι πολωνικές και οι λευκορωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να παίζουν διελκυστίνδα.

Ο αριθμός των νεκρών στα σύνορα ανέρχεται στους δέκα, και αυξάνεται.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι έξι χρόνια μετά την προσφυγική κρίση του 2015, η ΕΕ εξακολουθεί να μην έχει μια συνεκτική ή αποτελεσματική πολιτική για τον τρόπο αντιμετώπισης των μεταναστών, αφήνοντας τα πράγματα σε μεγάλο βαθμό, στην πράξη, να τα διαχειριστούν μεμονωμένα κράτη μέλη, αναφέρει το gzeromedia.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ένα σχέδιο για τη μετανάστευση που έχει ως βάση του τον «υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης», που θα υποχρέωνε κάθε κράτος μέλος να φιλοξενεί αιτούντες άσυλο, καθώς και να μοιράζεται το βάρος της χρηματοδότησης ιατρικών προμηθειών και εξοπλισμού στις ζώνες άφιξης.

Ωστόσο, αυτή η πρόταση πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά από διαβούλευση με το Κοινοβούλιο. Το αδιέξοδο παραμένει επειδή ορισμένες κυβερνήσεις των κρατών έχουν αντιταχθεί σε μέτρα που θα απαιτούσαν από τις χώρες να υποδεχτούν πρόσφυγες και η ΕΕ δεν δύναται να τους αναγκάσει.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή