Έχει τελειώσει η κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας;

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 15:01
UPD:15:03
REUTERS/KACPER PEMPEL

΄

A- A A+

Η μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας φαίνεται να εκτονώνεται, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι έχει λήξει καθώς χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι παραμένουν στη συνοριακή ζώνη, περιμένοντας από την Πολωνία να εξετάσει τις αιτήσεις ασύλου τους.

Οι διαφορετικές πλευρές

Ο Λουκασένκο της Λευκορωσίας και η επιμονή για… αποδοχή

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο κατηγορείται ότι δημιούργησε την τρέχουσα κρίση διευκολύνοντας δεκάδες πτήσεις προς το Μινσκ από χώρες όπως το Ιράκ, τη Συρία και την Τουρκία. Μέσω μιας οργανωμένης εκστρατείας που ξεκίνησε τον Ιούνιο, η κυβέρνησή του έχει δελεάσει χιλιάδες μετανάστες στη Λευκορωσία με υποσχέσεις για ενδεχόμενη επανεγκατάσταση στην ΕΕ.

Πυροδοτώντας μια μεταναστευτική κρίση, ο Λουκασένκο θέλησε να ασκήσει πίεση στις Βρυξέλλες για να αναγνωρίσει την προεδρία του, κάτι που η ΕΕ έχει αρνηθεί να κάνει από τότε που ο ισχυρός άνδρας νόθευσε τις προεδρικές εκλογές πέρυσι.

Μέχρι στιγμής, το παιχνίδι του Λουκασένκο δεν έχει αποδώσει, σχολιάζει το gzeromedia, αναφέροντας ενδεικτικά πως η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τον αποκάλεσε στην πρόσφατη επικοινωνία τους  «κύριο Λουκασένκο» και όχι «πρόεδρο».

 Εν τω μεταξύ, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες έχουν επιβάλει στο Μινσκ περισσότερες κυρώσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, ορισμένες στοχεύουν ταξιδιωτικά γραφεία, εταιρείες μεταφορών και αεροπορικές εταιρείες που μετέφεραν μετανάστες από τη Μέση Ανατολή στην Ανατολική Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, αντί να στοχοποιήσουν τον Λουκασένκο και τους φίλους του κατευθείαν, συνεχίζει το gzeromedia.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η… ψεύτικη οργή

Τα πράγματα έχουν πλέον ηρεμήσει κάπως, με το Μινσκ να υποχωρεί στις πιέσεις για εκκένωση  ορισμένων κέντρων στα πολωνικά σύνορα, βάζοντας επίσης φρένο στις εισερχόμενες πτήσεις.

Όμως αυτές οι εξελίξεις δεν λύνουν το βασικό πρόβλημα: τι θα γίνει επομένως με τους μετανάστες που παραμένουν στα σύνορα;

Ενώ κάποιοι έχουν ήδη σταλεί πίσω στο Ιράκ, χιλιάδες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε βαλτώδεις δασικές εκτάσεις, καθώς οι πολωνικές και οι λευκορωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να παίζουν διελκυστίνδα.

Ο αριθμός των νεκρών στα σύνορα ανέρχεται στους δέκα, και αυξάνεται.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι έξι χρόνια μετά την προσφυγική κρίση του 2015, η ΕΕ εξακολουθεί να μην έχει μια συνεκτική ή αποτελεσματική πολιτική για τον τρόπο αντιμετώπισης των μεταναστών, αφήνοντας τα πράγματα σε μεγάλο βαθμό, στην πράξη, να τα διαχειριστούν μεμονωμένα κράτη μέλη, αναφέρει το gzeromedia.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ένα σχέδιο για τη μετανάστευση που έχει ως βάση του τον «υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης», που θα υποχρέωνε κάθε κράτος μέλος να φιλοξενεί αιτούντες άσυλο, καθώς και να μοιράζεται το βάρος της χρηματοδότησης ιατρικών προμηθειών και εξοπλισμού στις ζώνες άφιξης.

Ωστόσο, αυτή η πρόταση πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά από διαβούλευση με το Κοινοβούλιο. Το αδιέξοδο παραμένει επειδή ορισμένες κυβερνήσεις των κρατών έχουν αντιταχθεί σε μέτρα που θα απαιτούσαν από τις χώρες να υποδεχτούν πρόσφυγες και η ΕΕ δεν δύναται να τους αναγκάσει.

Σε όλα αυτά δεν βοηθάει το γεγονός ότ τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κάτοικοι της ΕΕ σε όλο τον κόσμο βλέπουν τη μετανάστευση εκτός του μπλοκ ως περισσότερο «πρόβλημα» (38%) παρά ως «ευκαιρία» (20%).

Στο μεταξύ όμως οι μετανάστες παραμένουν στα σύνορα και σε αδιέξοδο, με τη Βαρσοβία – να εμμένει στη σκληροπυρηνική της θέση την ώρα που ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι οι ενέργειες της Πολωνίας παραβιάζουν την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (η οποία δηλώνει ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να ζητήσει άσυλο λόγω διώξεων).

Παρόλο όμως που η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ήθελε να η Πολωνία να «ρίξει νερό στο κρασί της», επιτρέποντας τουλάχιστον σε ορισμένους μετανάστες να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους στην ΕΕ, εξακολόυθεί να υποστηρίζει σθεναρά τη Βαρσοβία στη συνεχιζόμενη διαμάχη της με το Μινσκ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή