Ο,τι δεν λύνεται, κόβεται;

Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2007 19:37
UPD:20:10

A- A A+

Η λύση που προωθείται από τη διεθνή κοινότητα στο Κόσοβο είναι λάθος http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/02/03/1297524.htm . Το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για το Κόσοβο παίρνει πάρα πολλά από τους Σέρβους. Κι όμως, υπάρχει λύση: η διχοτόμηση, γράφει στη Χέραλντ Τρίμπιουν ο αμερικανός καθηγητής Τίμοθι Ουίλιαμς Ουότερς.

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή στις κυβερνήσεις της Σερβίας και του Κοσόβου προσφέρει μισό κράτος σε όλο το έδαφος: το Κόσοβο θα αποκτήσει τις περισσότερες από τις εξουσίες ενός εθνικά κυρίαρχου κράτους χωρίς την πλήρη ανεξαρτησία του, και χωρίς αναθεώρηση των συνόρων του. Αυτός ο συνδυασμός, όμως, δεν είναι αποδεκτός ούτε από τους Αλβανούς ούτε από τους Σέρβους. (Σημ. Οι Σέρβοι του Κοσόβου προειδοποίησαν ότι θα κηρύξουν «ανεξαρτησία από την ανεξαρτησία», αποσπώντας το βόρειο τμήμα του Κοσσόβου, το οποίο αποτελεί γύρω στο 15% του συνολικού εδάφους του, ανακηρύσσοντας Σερβική Δημοκρατία).

Με τη διχοτόμηση θα μπορούσε να λυθεί αυτό το αδιέξοδο, υποστηρίζει ο Ουότερς. Η αλβανική ηγεσία στην Πρίστινα θα μπορούσε να παραιτηθεί της κυριαρχίας στον κατοικούμενο από τους Σέρβους Βορρά, με αντάλλαγμα την αναγνώριση χωρίς διεθνή επίβλεψη. Και η Σερβία θα μπορούσε να πάψει να αντιστέκεται στην ανεξαρτησία του Κοσόβου αν κρατούσε το βόρειο τμήμα. Μια τέτοια λύση θα διευκόλυνε και την έγκριση της διεθνούς κοινότητας, δεδομένου ότι η Ρωσία έχει δεσμευτεί να ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε σχέδιο απορρίψει η Σερβία.

Εχουν διατυπωθεί πολλές αντιρρήσεις για τη διχοτόμηση του Κοσόβου, αλλά ο αρθρογράφος δεν τις θεωρεί πειστικές. Ορισμένοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η αναθεώρηση των συνόρων θα αποσταθεροποιούσε άλλα κράτη. Ομως το ίδιο μπορεί να συμβεί αν απαγορευτεί κάθε συζήτηση για διχοτόμηση.

Αλλοι λένε ότι η διχοτόμηση θα στερούσε το Κόσοβο από τα εργοστάσια και τα ορυχεία στην Τρέπτσα, στο βόρειο Κόσοβο. Αυτό που είναι πολύ σημαντικότερο για την επαρχία, όμως, είναι οι καλές σχέσεις με τη Σερβία και ένα ασφαλές κλίμα για επενδύσεις. Ούτε το ένα ούτε το άλλο θα επιτευχθεί με τη λύση του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχει τίποτα μαγικό ή ηθικό σε σχέση με τα σύνορα του Κοσόβου, παρατηρεί ο αρθρογράφος. Ετσι κι αλλιώς, τα σύνορα αυτά δεν ανταποκρίνονταν ποτέ σε μια κατανομή εθνοτήτων ή στην αναζήτηση κοινωνικής ειρήνης. Οταν τα σύνορα δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια ή την ευημερία, πρέπει να αλλάζουν. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που η διεθνής κοινότητα ενθάρρυνε τον διαχωρισμό του Κοσόβου από τη Σερβία. Κι αυτό διχοτόμηση ήταν.

Η διχοτόμηση δεν είναι πανάκεια, είναι κάτι οδυνηρό και εμπεριέχει κινδύνους, καταλήγει ο Τίμοθι Ουίλιαμ Ουότερς (συνέβαλε στη σύνταξη του κατηγορητηρίου με βάση το οποίο ο Μιλοσέβιτς παραπέμφθηκε στη

Χάγη για εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο). Ομως το σημερινό σχέδιο δεν θα επιλύσει το αβέβαιο καθεστώς του Κοσόβου ούτε θα εμποδίσει έναν ολόκληρο λαό των Βαλκανίων να ξαναβγεί στους δρόμους. Σε τελευταία ανάλυση, είναι καλύτερα να μετακινήσεις τα σύνορα, παρά το λαό που είναι παγιδευμένος σε αυτά.

Πηγή: International Herald Tribune, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή