Α. Τσίπρας: Έχετε εμμονή στην εξυπηρέτηση συμφερόντων

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 13:50
UPD:14:28
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «κατασκευασμένη πραγματικότητα». «Είσαστε η κυβέρνηση των deals», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, αναφερόμενος στα ζητήματα της ενέργειας, της εκπαίδευσης, των κολεγίων και των συντάξεων.

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση «εμμονή στην εξυπηρέτηση συμφερόντων», και «ιδεοληπτική εμμονή σε αποτυχημένες συνταές περί αυτορρύθμισης της αγοράς», κυρίως όσον αφορά το ζήτημα της ΔΕΗ, την οποία «μετατρέψατε από πρωταγωνιστή σε κομπάρσο». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «σαρωτικό κύμα ακρίβειας», το οποίο έχει «αγνοήσει η κυβέρνηση», ενώ ζήτησε παράλληλα από τον πρωθυπουργό να εξηγήσει πού γίνονται έλεγχοι και πού έχουν μπει πρόστιμα «στα ολιγοπώλια στην ενέργεια».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «απόσταση από την πραγματικοτητα», τονίζοντας πως «δεν κατανοείτε την κρίση», ενώ ταυτόχρονα τον εγκάλεσε για «απουσία ουσιαστικών επενδύσεων», ακόμη και στη διαδικασία της πράσινης μετάβασης».

«Η κρίση είναι συνολική και από τον Σεπτέμβριο σάς προειδοποιήσαμε και εμείς και οι φορείς», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «αγνοήσατε όσα σας είπαμε, χωρίς να πάρετε ουσιαστικά μέτρα». Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, τις οποίες χαρακτήρισε «ανεπαρκείς».

Είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε θέσει με ερώτηση το ζήτημα αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες από τον Φεβρουάριο όσο και τον Ιούλιο και πως από το 2020 φορείς της οικονομίας αναδείκνυαν το πρόβλημα. «Η κυβέρνηση μάλλον δεν είχε πάρει καν χαμπάρι τι έρχεται», σχολίασε. Καταλόγισε προχειρότητα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι από τον Σεπτέμβριο ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε μέτρα με πανηγυρισμούς και μετά από τρεις μέρες που αποδεικνύονταν «ανεπαρκή», εξήγγειλε νέα μέτρα, «πρώτα 9 ευρώ, μετά 18 και μετά 39 ευρώ επιδότηση σε λογαριασμούς που αυξάνονται όμως από 80% ως 150%».

Σημείωσε ότι ο μέσος πολίτης παρακολουθεί την «κατασκευασμένη προπαγάνδα» περί «δήθεν γενναίων μέτρων» «και νομίζει ότι βρίσκεται αλλού, ιδίως όταν έρχεται ο λογαριασμός στο ρεύμα, όταν πάει στο σούπερ μάρκετ, όταν έρχεται η τρίτη εβδομάδα του μήνα και το εισόδημα στερεύει». Παράλληλα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είπε στη ΔΕΘ πως «με τα "ψίχουλα" που ανακοίνωσε δεν θα αυξηθεί ο λογαριασμός στο ρεύμα, μετά μας είπε ότι δήθεν αν δε τα είχε δώσει θα ήταν δέκα φορές μεγαλύτερες οι αυξήσεις». «Τώρα μας λέτε ότι δεn φταίτε εσείς αλλά η παγκόσμια κρίση», είπε, τονίζοντας ότι και η πανδημία και η κλιματική και η ενεργειακή είναι παγκόσμιες κρίσεις, όμως «δεν μπορεί να είμαστε παντού χειρότεροι και να φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εσάς που κυβερνάτε».

«Μαθαίνω ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει ζητήσει θεσμικό πλαίσιο για να κάνει ελέγχους για καρτέλ στις τηλεπικοινωνίες, που είμαστε όπως και στην ενέργεια πρωταθλητές στην ακρίβεια στην Ευρώπη, και εσείς αρνείστε. Δεν θα ανεχθούμε κρυφτούλι ευθυνών. Είτε δε θέλει να κάνει ελέγχους είτε θέλει και δεν τον αφήνει το σύστημα Μαξίμου - Υπουργείου Ανάπτυξης. Τα καρτέλ είναι ανεξέλεγκτα σε βάρος των καταναλωτών σε μία περίοδο σαρωτικής ακρίβειας.», τόνισε ο κ. Τσίπρας

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «προπαγάνδα» από τα ΜΜΕ, τα οποία «κατασκευάζουν μια εικονα παραδείσου, εκτός πραγματικότητας».

«Χρησιμοποιείτε δημιουργική λογιστική για να κατασκευάσετε ψέματα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας εγκαλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για σύγκριση «ανόμοιων στοιχείων» για την ανάκαμψη «και όχι την ανάπτυξη» της οικονομίας.

«Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα. Υπάρχει βαθιά υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύσει τα νοικοκυριά, την οικονομία και τους παραγωγικούς τομείς της, με ένα συγκεκριμένο και σαφές σχέδιο για να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας: 1. Με αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, Γιατί είναι αδύνατο να υλοποιηθεί; Εσείς δεν λέγατε προεκλογικά ότι θα τον αυξήσετε στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης και τώρα εξαγγέλλετε 2%;2. Η Ισπανία έφερε μείωση του ΕΦΚ στα κατώτατα της ΕΕ. Γιατί δεν προχωράτε όσο διαρκεί η κρίση σε μείωση του ΕΦΚ στα κατώτατα όρια της ΕΕ δηλαδή μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης 93% στο κίνησης κατά 20% και στη βενζίνη κατά 50%. 3. Με πάγωμα του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και όχι μόνο για τους συνεταιρισμένους αγρότες. 4. Με τη διαγραφή μέρους των οφειλών της πανδημίας σε Δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς και την επέκταση του ανώτατου ορίου μηνιαίων δόσεων από 24 σε 48.  5. Με την αυστηροποίηση των ελέγχων για φαινόμενα αισχροκέρδειας από τη ΡΑΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. 6. Με τον απαγόρευση διακοπών ρεύματος το χειμώνα λόγω απλήρωτων λογαριασμών, όπως ανακοίνωσε ο Μακρόν».

«Αλλά αυτά δεν θέλετε και δεν μπορείτε να τα κάνετε, γιατί είστε εγκλωβισμένος στις εμμονές και τις δεσμεύσεις σας. Οδηγείτε τη χώρα σε επικίνδυνο αδιέξοδο, στην πανδημία, στην οικονομία, στην επιβίωση της κοινωνικής πλειοψηφίας. - Στον επόμενο τόνο, η ώρα δεν θα είναι ώρα Μητσοτάκη, θα είναι η ώρα του λαού», κατέληξε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή