Οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες, αυξάνοντας την ανησυχία ότι εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της πληρωμής των λογαριασμών τους και του φαγητού στο τραπέζι αυτόν τον χειμώνα.
Περίπου 31 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζούσαν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας και δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα σπίτια τους επαρκώς ζεστά, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που επικαλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της για το 2021.
Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτός ο αριθμός μπορεί να έχει υποτιμηθεί επειδή δεν υπάρχει κοινός ορισμός της ενεργειακής φτώχειας σε ολόκληρη την Ευρώπη, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αξιολόγηση της έκτασης του προβλήματος.
«Δυστυχώς, οι ευάλωτοι θα αναγκαστούν να πληρώσουν το τίμημα για την αστάθεια του ενεργειακού μας συστήματος ορυκτών καυσίμων», σχολίασε η Martha Myers από την περιβαλλοντική ΜΚΟ Friends of the Earth. «Είναι τραγωδία το γεγονός ότι σε μια από τις πλουσιότερες ηπείρους του κόσμου, ένα στα τέσσερα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, και περισσότερα αυτό το χειμώνα, πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του να ζεστάνουν τα σπίτια τους και να έχουν φαγητό στο τραπέζι», είπε στο EURACTIV.
Η Myers προειδοποίησε ότι ο αριθμός των ατόμων που ζουν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας θα μπορούσε να αυξηθεί στα 80 εκατομμύρια λόγω της τρέχουσας κρίσης των τιμών της ενέργειας σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο της κρίσης της πανδημίας.
Από την πλευρά της και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει τον κίνδυνο αύξησης της ενεργειακής φτώχειας στην πρόσφατη «εργαλειοθήκη» των προτάσεών της για να βοηθήσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας.
«Ενώ οι πρόσφατες αυξήσεις τιμών επηρεάζουν τους πάντες, οι ενεργειακά φγτωχοί και τα νοικοκυριά με χαμηλό και χαμηλότερο μεσαίο εισόδημα επηρεάζονται περισσότερο επειδή ξοδεύουν σημαντικά υψηλότερα μερίδια του εισοδήματός τους στην ενέργεια», εξήγησε αξιωματούχος της ΕΕ.
Αν και το ποσοστό ενεργειακής φτώχειας ποικίλλει από χώρα σε χώρα, οι ερευνητές λένε ότι η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών της ενέργειας επιδεινώνεται από την κρίση του COVID-19, η οποία έχει ωθήσει ορισμένα νοικοκυριά πιο κοντά στο χείλος του γκρεμού.
«Αυτό που θα μπορούσαμε να περιμένουμε είναι να επιδεινωθεί η υπάρχουσα ενεργειακή φτώχεια, περισσότερο από ό,τι οι άνθρωποι που πραγματικά βυθίζονται σε ενεργειακή φτώχεια - τουλάχιστον αυτά είναι από τα δεδομένα που έχουμε στη Γαλλία», δήλωσε η Camille Defard, ερευνήτρια για την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ στο Ινστιτούτο Jacques Delors.
«Έχουμε δει ότι δεν υπάρχουν περισσότεροι φτωχοί άνθρωποι, αλλά οι φτωχότεροι είναι φτωχότεροι λόγω της κρίσης του COVID-19. Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να περιμένουμε δυνητικά παρόμοια αποτελέσματα, λόγω της ενεργειακής κρίσης», είπε στο EURCTIV.
Ήδη πριν από την πανδημία, ένας στους πέντε ανθρώπους στην ΕΕ διέτρεχε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού - ή περίπου 110 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ).
Με πληροφορίες από Euractiv