Τραυματίες και συλλήψεις στις βίαιες διαδηλώσεις στην Ολλανδία κατά του lockdown

Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2021 13:23
UPD:13:36
EPA/ROB ENGELAAR
A- A A+

Πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν στην Ολλανδία και τουλάχιστον 40 άτομα συνελήφθησαν σε τρεις επαρχίες καθώς οι βίαιες διαδηλώσεις ενάντια στους περιορισμούς του COVID-19 συνεχίστηκαν για δεύτερη νύχτα.

Οι ολλανδικές αρχές χρησιμοποίησαν αύρες νερού, σκυλιά και έφιππη αστυνομία για να σταματήσουν τους εξεγερμένους νεαρούς που έβαλαν φωτιές και πετούσαν πυροτεχνήματα σε εξαιρετικά βίαιες διαμαρτυρίες, αφού το πλήρες lockdown οδήγησε σε εκτεταμένη αναταραχή και περισσότερες από 500 συλλήψεις τον Ιανουάριο.

Η τελευταία αναταραχή ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής στο Ρότερνταμ, όπου η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον ενός πλήθους που είχε αυξηθεί σε εκατοντάδες κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης που ο δήμαρχος της πόλης είπε ότι είχε μετατραπεί σε «όργιο βίας».

Τρεις άνθρωποι που πιστεύεται ότι τραυματίστηκαν από σφαίρες της αστυνομίας παρέμειναν στο νοσοκομείο την Κυριακή, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών. 

Οι διαμαρτυρίες πυροδοτήθηκαν από την αντίθεση στα σχέδια της κυβέρνησης να περιορίσει τη χρήση του εθνικού πάσου κορωνοϊού σε άτομα που είτε έχουν αναρρώσει από τον COVID-19 είτε έχουν εμβολιαστεί, εξαιρουμένων εκείνων με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ.

Η Ολλανδία επέβαλε εκ νέου περιοριστικά μέτρα στον πληθυσμό 17,5 εκατομμυρίων το περασμένο Σαββατοκύριακο για τρεις πρώτες εβδομάδες σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την αναζωπύρωση του ιού, αλλά οι καθημερινές μολύνσεις έχουν παραμείνει στα υψηλότερα επίπεδά τους από την έναρξη της πανδημίας. 

EURONEWS

Οι νέοι εξοργίστηκαν επίσης από την απαγόρευση των πυροτεχνημάτων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να αποφευχθεί η πρόσθετη πίεση στα νοσοκομεία που έχουν ήδη αναγκαστεί να περιορίσουν τη φροντίδα λόγω της αύξησης των ασθενών με COVID-19.

Μερικές από τις πιο σοβαρές συγκρούσεις το βράδυ του Σαββάτου ήταν στη Χάγη, όπου τραυματίστηκαν πέντε αστυνομικοί, ένας εκ των οποίων σοβαρά, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας. Η αστυνομία πραγματοποίησε κατηγορίες έφιππου και συνέλαβε 19 άτομα, ένα εκ των οποίων πέταξε πέτρα από το παράθυρο διερχόμενου ασθενοφόρου.

Δύο αγώνες ποδοσφαίρου του πρωταθλήματος Eredivisie, οι οποίοι έχουν κλείσει για το κοινό υπό τους αυστηρότερους περιορισμούς για τον COVID-19, διακόπηκαν για λίγο το βράδυ του Σαββάτου καθώς μικρές ομάδες οπαδών εισέβαλαν στα γήπεδα και πέταξαν πυροτεχνήματα.

Άλλες 13 συλλήψεις αναφέρθηκαν από την αστυνομία σε δύο πόλεις της νότιας επαρχίας Limburg, ενώ αναταραχές αναφέρθηκαν και στη βόρεια επαρχία Flevoland. Οκτώ άτομα συνελήφθησαν στην πόλη Urk, όπου ένας σταθμός τεστ για τον COVID-19 πυρπολήθηκε νωρίτερα αυτό το έτος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή