«Κωδικός Χριστούγεννα» - Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και η απειλή του lockdown 

Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021 16:00
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Καθώς βρισκόμαστε στο 2ο lockdown για τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19, η πόλη της Αθήνας προσπαθεί να νιώσει τα Χριστούγεννα που έρχονται.Έτσι όσα καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά, έχουν στολίσει τις βιτρίνες τους σε μια προσπάθεια να αλλάξει λίγο το κλίμα και η διάθεση των κατοίκων, Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

A- A A+

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected] 

Με ένα πακέτο μέτρων επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, ώστε οι φετινές γιορτές να δίνουν μια εικόνα κανονικότητας. Δεδομένο είναι πως τα Χριστούγεννα θα είναι δύο ταχυτήτων, καθώς μια σειρά αποφάσεων οδηγούν τους ανεμβολίαστους σε ρεβεγιόν στο σπίτι. Ωστόσο στόχος είναι να μην υιοθετηθεί   το αυστριακό «μοντέλο» όπου το lockdown αφορά στο σύνολο των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη σε τηλεοπτικό του μήνυμα παρουσίασε τον οδικό χάρτη με τον οποίο θα πορευθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, με πρώτη προτεραιότητα να  είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών. Στο πλαίσιο αυτό σφίγγει περαιτέρω ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους, ενώ για τους άνω των 60 το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ημερομηνία λήξης (κάτι που θα αποτελέσει κίνητρο για την αναμνηστική δόση).

Δεδομένο είναι πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρακολουθούν με προσοχή τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, καθώς μέσα σε πέντε ημέρες σχεδόν 400  άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω covid.  Ωστόσο το ενδεχόμενο οριζόντιων περιορισμών που θα αλλάζουν δραστικά την καθημερινότητα των εμβολιασμένων παραμένει εκτός συζήτησης.

Πάντως έντονο προβληματισμό προκαλεί  το ό,τι το ένα μετά το άλλο τα ευρωπαϊκά κράτη σφίγγουν τον κλοιό των μέτρων και ανακοινώνουν πρόσθετους περιορισμούς. Το μοντέλο «Αυστρίας» - που προβλέπει  καθολικό  lockdown από 10 έως  20 ημέρες  και σχέδιο  για υποχρεωτικό εμβολιασμό από τον  Φεβρουάριο-  παραμένει εκτός συζήτησης στην κυβέρνηση. Ωστόσο μια σειρά άλλων κρατών - όπως η Γερμανία,  η Ολλανδία αλλά και η Ιρλανδία - αρχίζουν και παίρνουν αυστηρότερα μέτρα, γεγονός που δείχνει μια ευρύτερη τάση στο εσωτερικό της Ε.Ε.

Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους 

Αυστηρότερο γίνεται το πλαίσιο για τους ενήλικους ανεμβολίαστους από τη Δευτέρα, που - πέραν της εστίασης - δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες (π.χ. σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια). Πάντως οι ανεμβολίαστοι μπορούν να προσέρχονται στη δουλειά τους και να μπαίνουν σε εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια με αρνητικό τεστ (μοριακό ή rapid). Σε καταστήματα τροφίμων και σε φαρμακεία μπορούν να εισέρχονται  με μάσκα και χωρίς να απαιτείται τεστ.

Οσον αφορά τις  λειτουργίες στις εκκλησίες  οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η πολιτεία.

Στο «μέτωπο» της αγοράς εργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο, ώστε  να  αποφεύγεται ο συνωστισμός αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στο δημόσιο η προσέλευση θα γίνεται  σε τρία «κύματα» , δηλαδή στις επτά, στις οκτώ ή στις εννέα το πρωί (με αντίστοιχη ώρα αποχώρησης το μεσημέρι). Η τήρηση του ωραρίου αυτού θα αναπροσαρμόζεται σε εβδομαδιαία βάση, ενώ δεν αφορά σε υπηρεσίες των οποίων οι υπάλληλοι εργάζονται σε βάρδιες.

Μέτρα που παραμένουν στο.. συρτάρι

Μια σειρά μέτρων θα επανεξεταστούν  σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεικτών. Για παράδειγμα από την πορεία της πανδημίας θα κριθεί αν θα υπάρξει περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου  για  τους ανεμβολίαστους. Είναι χαρακτηριστικό πως έχουν υπάρξει εισηγήσεις ακόμα και για επιστροφή του click away σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων στο υγειονομικό πεδίο. 

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία δεν εξετάζονται  νέοι περιορισμοί στην εστίαση και στη διασκέδαση στις κόκκινες περιοχές  (για παράδειγμα εφαρμογή του Ιρλανδικού μοντέλου με αυστηρότερο ωράριο λειτουργίας). Επίσης μετατέθηκε  προς το παρόν η συζήτηση για σημαντική αύξηση των ποσοστών της τηλεργασίας, καθώς εκτιμάται πως  αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο και στην οικονομία. 

Τέλος η κυβέρνηση δεν προκρίνει  επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες (π.χ. σώματα ασφαλείας) , με το επιχείρημα πως θα δημιουργηθούν κενές θέσεις που δεν είναι εύκολο να καλυφθούν. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή