Super League σε Ε.Ε.: Μονοπώλιο της UEFA ενάντια στις αξίες της Ένωσης

Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021 09:30
Reuters/MATTHEW CHILDS
A- A A+

«Η UEFA έχει ξεπεράσει τον υποτιθέμενο ρυθμιστικό ρόλο της και καθιερώθηκε ως μονοπωλιακός φορέας διασυνοριακών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων συλλόγων».

Αυτό δήλωσαν οι Άνας Λαγκράρι και Τζον Χαν, οι δύο χρηματοδότες του προέδρου της Ρεάλ Μαδρίτης και εμπνευστή του σχεδίου της Super League, Φλορεντίνο Πέρεθ, σε επιστολή που απέστειλαν στους ευρωβουλευτές, ενόψει της ψηφοφορίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί της έκθεσης των αξιών του αθλητισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 23 Νοεμβρίου, στο Στρασβούργο.

«Δεν υπάρχει άλλη αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία μια ρυθμιστική αρχή μπορεί επίσης να παίξει το ρόλο του ενιαίου κυρίαρχου φορέα», συνεχίζουν, υπογραμμίζοντας πώς οι συγκρούσεις συμφερόντων στην τρέχουσα κατάσταση της UEFA είναι «τόσο εμφανείς όσο και η ασυμβατότητά της με την κοινοτική νομοθεσία του ανταγωνισμού».

Το γεγονός ότι, λόγω της έδρας της στην Ελβετία, η UEFA υπόκειται στην ελβετική νομοθεσία καταδεικνύει επίσης, σύμφωνα με τους δύο, ότι «δεν μπορεί να εγγυηθεί πως θα ενεργήσει προς όφελος της Ένωσης και των πολιτών της».

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αξίες που υπάρχουν στην έκθεση που θα πάει προς ψήφιση», καταλήγουν οι Λαγκράρι και Χαν.

Ταυτόχρονα, επισήμαναν την προθυμία τους να συνεργαστούν «με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ για την ανάπτυξη ενός ισχυρού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, βασισμένο στην αλληλεγγύη και την αθλητική αξία, που θα σέβεται τα οικονομικά οφέλη του ποδοσφαίρου για τους συλλόγους, τους φιλάθλους και τους πολίτες της Ε.Ε. και το οποίο εγγυάται θεμιτό ανταγωνισμό».

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις