«Οσοι έσπευσαν να μαζέψουν φύλλα επηρεασμένοι από τις τριτοκοσμικού μάλλον χαρακτήρα τηλεοπτικές εκπομπές, ας φροντίσουν τουλάχιστον για το δικό τους καλό να μην κάνουν κατάχρηση, δεδομένου ότι έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες. Στις ΗΠΑ όπου τέτοια εκχυλίσματα κυκλοφορούν σε χάπια, οι ίδιοι οι παρασκευαστές αναγράφουν στα διαφημιστικά τους τις πιθανές αυτές παρενέργειες που είναι εξάντληση, διάρροια, κεφαλόπονος, και γενικά συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης.
Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν να επιλέγουν φύλλα χωρίς ρύπανση, ανάλογα με εκείνα μιας οικολογικής καλλιέργειας (ας μην ξεχνούμε τους ψεκασμούς, τις χωματερές και τις πυρκαγιές).
Ακόμη θα πρέπει να ξέρουν ότι τέτοια σκευάσματα από φύλλα ελιάς ή τσάγια από φύλλα ελιάς, κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια με ισχυρισμούς ανάλογους με εκείνους για εκχυλίσματα και παρασκευάσματα από πολλά φυτικά προϊόντα όπως σησάμι, μούρα, δενδρολίβανο, τεύτλα, τσάι OOLONG, χρυσάνθεμο, πυρήνας καρύδας, κουκούτσια σταφυλιού, τσάι ματέ, φύλλα τσίνσενγκ, φλούδες πορτοκαλιού, σπόροι TAMARIND και δεκάδες άλλα φυσικά προϊόντα πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα προϊόντα αυτά δεν είναι φάρμακα με την κυριολεξία του όρου γιατί ακόμα λείπουν οι βιοχημικές, φαρμακολογικές και τοξικολογικές μελέτες που θα τα καταστήσουν τέτοια. Ισως να έχουν κάποια ευεργετική επίδραση, αλλά η χρήση τους πρέπει να γίνεται μάλλον συμπληρωματικά και με επίγνωση του γεγονότος ότι κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη σε περίπτωση παρενεργειών.
Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα ίδια ευεργετικά συστατικά που έχουν τα φύλλα της ελιάς υπάρχουν και στην πράσινη ελιά, η οποία έχει και μια μακρά παράδοση αποδεδειγμένης ασφαλούς χρήσης. Oι τελευταίες μάλιστα πατέντες (και οι πιο προηγμένες τεχνολογικά), χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη για την απομόνωση των βιοενεργών συστατικών τον πολτό πράσινης ελιάς, και όχι φύλλα.
Πρέπει να επισημανθεί επίσης ότι τα λεγόμενα για την ελαιοευρωπαΐνη και τα εκχυλίσματα των φύλλων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργήσουν σύγχυση όσον αφορά στη δοκιμασμένη και αδιαμφισβήτητη ευεργετική για την υγεία του ανθρώπου επίδραση του παρθένου ελαιολάδου, το οποίο περιέχει συγγενή από χημική άποψη πολύτιμα βιοενεργά συστατικά, όπως η υδροξυτυροσόλη και οι αγλυκόνες της ελαιοευρωπαΐνης και επί πλέον το σκουαλένιο και η α-τοκοφερόλη. Είναι φυσικό, κάποια από τα συστατικά του ελαιολάδου να βρίσκονται και στα φύλλα. Για το ελαιόλαδο, το οποίο έχει μια μακρά ιστορία εδώδιμης χρήσης, υπάρχουν σοβαρές επιδημιολογικές μελέτες αλλά και βιοχημικές και άλλες εργαστηριακές έρευνες που πληθαίνουν καθημερινά, οι οποίες συσχετίζουν τις ευεργετικές ιδιότητές του όσον αφορά στη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνων και άλλων ασθενειών με την παρουσία των βιοενεργών συστατικών. Μερικά από τα χαρακτηριστικά των συστατικών αυτών είναι η ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση, η ευνοϊκή εμπλοκή σε μηχανισμούς φλεγμονών και οξειδωτικού στρες, χημειοπροληπτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες κ.α.
Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι οι εκπομπές για τα φύλλα μάλλον αποπροσανατολίζουν και δεν παρουσιάζουν το όλο θέμα στις σωστές του διαστάσεις. Οι διάφοροι τηλεπαρουσιαστές θα μπορούσαν -αν φυσικά τους ενδιέφερε- να αναζητήσουν τους ειδικούς για μια σωστή πληροφόρηση. Αυτό θα συνέβαλε και στην αποφυγή διατύπωσης διαφόρων "αφελών" συνταγών με άγνωστη επίδραση στους τηλεθεατές».
Τα παραπάνω τονίζουν σε ανακοίνωσή τους ο κ. Δημήτρης Μπόσκου, τ. καθηγητής Χημείας ΑΠΘ και εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η κα Αντωνία Τριχοπούλου, καθηγήτρια Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεργάτης του Κέντρου Διατροφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και Επιδημιολογίας και ο κ. Νίκος Ψυλλάκης, γεωπόνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοκαλλιεργητών.