Για διαφόρους λόγους το κέντρο του γαλαξία μας αποτελούσε μια ιδιαίτερα δύσκολη στην παρατήρηση και μελέτη περιοχή. Κυρίως επειδή το γαλαξιακό μας κέντρο περιβάλλεται από πολύ πυκνή κοσμική ύλη (αέρια, σκόνη) την οποία δεν μπορούσαν να διαπεράσουν τα όργανα των αστρονόμων.
Όμως στόλος των διαστημικών τηλεσκοπίων αλλά και τα νεότερης γενιάς επίγεια τηλεσκόπια έχουν επιτρέψει στους επιστήμονες τα τελευταία χρόνια να διεισδύουν μέσα στην καρδιά του γαλαξία μας και να πραγματοποιούν έρευνες. Έχουν γίνει πολύ ενδιαφέρουσες και σημαντικές ανακαλύψεις στο κέντρο του Γαλαξία και με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Communications» ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών παρουσιάζουν μια ακόμη ανακάλυψη από το γαλαξιακό μας κέντρο η οποία εκτός από ενδιαφέρουσα είναι ταυτόχρονα και μυστηριώδης.
Οι ερευνητές μελετούσαν ένα χάρτη ραδιενεργών ακτίνων γ να κινούνται και να προκαλούν εκρήξεις γύρω από το κέντρο του γαλαξία αλλά και μέσα σε αυτό . Οι ακτίνες γ αποτελούν την ισχυρότερη μορφή φωτός στο Σύμπαν και παράγονται όταν κοσμικές ακτίνες τα σωματίδια των οποίων κινούνται με πολύ υψηλές ταχύτητες συγκρούονται με την ορατή ύλη.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι κάτι που υπάρχει κοντά στο κέντρο του γαλαξία μας μοιάζει να επιταχύνει τα σωματίδια των ακτίνων γ με αποτέλεσμα αυτά να κινούνται με ταχύτητες πολύ κοντά σε αυτή του φωτός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας «συνωστισμός» κοσμικών ακτίνων και ακτίνων γ ακριβώς έξω από το κέντρο του Γαλαξία. Ταυτόχρονα αν και το γαλαξιακό κέντρο εκτοξεύει υψηλής ενέργειας κοσμική ακτινοβολία στο Διάστημα κάτι πολύ κοντά στον πυρήνα του Γαλαξία εμποδίζει την είσοδο σε αυτόν μεγάλων ποσοτήτων κοσμικής ακτινοβολίας από άλλες περιοχές του Σύμπαντος.
Οι ερευνητές κάνουν λόγο για ένα «αόρατο φράγμα» που τυλίγει το γαλαξιακό κέντρο του γαλαξία μας και διατηρεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα την πυκνότητα της κοσμικής ακτινοβολίας σε σχέση με αυτή που υπάρχει στις υπόλοιπες περιοχές του γαλαξία. Με απλά λόγια η κοσμική ακτινοβολία βγαίνει εύκολα από το κέντρο του Γαλαξία αλλά δυσκολεύεται πολύ για να εισέλθει σε αυτό. Το τι είναι αυτό το φράγμα και πώς λειτουργεί αποτελεί προς το παρόν μυστήριο που καλούνται τώρα οι επιστήμονες να λύσουν.