ΥΠΕΠΘ: Από τις υψηλότερες στην Ε.Ε. η δημόσια χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Αναξιόπιστα τα δημοσίευματα που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα είναι τελευταία στις δαπάνες για την Παιδεία
Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2007 17:44
A- A A+

«Δημοσιεύματα που επιμένουν να εμφανίζουν τη χώρα μας ως “ουραγό” στη χρηματοδότηση προς την Ανώτατη Εκπαίδευση αποδεικνύονται τουλάχιστον αναξιόπιστα και προκαλούν εύλογες απορίες ως προς τη σκοπιμότητά τους, καθώς, προκειμένου να υποστηρίξουν την ανακρίβεια των ισχυρισμών τους, κάνουν επιλεκτική χρήση στοιχείων». Αυτό υπογραμμίζει το υπουργείο Παιδείας απαντώντας στα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν, με παράθεση συγκριτικών στοιχείων σε επίπεδο Ε.Ε., ότι η Ελλάδα είναι τελευταία στις δαπάνες για την Παιδεία στην Ε.Ε..

Ειδικά σε ό,τι αφορά το σκέλος της δημόσιας χρηματοδότησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το υπουργείο σημειώνει ότι αυτή κινείται, τα τελευταία χρόνια, κατά μέσο όρο στο 1,3% του ΑΕΠ (στοιχεία ΟΟΣΑ), ποσοστό το οποίο –όπως σημειώνεται- είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης στο σκέλος που αφορά στη δημόσια χρηματοδότηση για την έρευνα και την ανάπτυξη, όπως επισημαίνεται, η χώρα μας κατατάσσεται στις υψηλότερες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στοιχεία EUROSTAT).

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι μέχρι το τέλος του 2006 τα Πανεπιστήμια και τα Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα άντλησαν πόρους από το ΕΠΕΑΕΚ ύψους 960 εκατ. ευρώ, ενώ από το Δ’ ΚΠΣ η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει για την Εκπαίδευση 14% των 25 δισ. ευρώ που προβλέπονται ως κοινοτική ενίσχυση.

Σημειώνεται εξάλλου, ότι στην Ελλάδα, οι πόροι για την Ανώτατη Εκπαίδευση είναι αποκλειστικά και μόνο δημόσιοι, ενώ στις άλλες χώρες της Ευρώπης οι πόροι προέρχονται και από ιδιωτικά κεφάλαια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή