Ο πληθωρισμός είναι άδικος (όπως και η ζωή)...

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 07:00
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Νικόλ Λειβαδάρη
[email protected]

Η Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε μεν πως ο πληθωρισμός αποδεικνύεται πιο επίμονος από τις αρχικές εκτιμήσεις, διαβεβαίωσε δε πως μεσοπρόθεσμα θα εκτονωθεί και θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2%. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε επίσης χθες ότι οι πιέσεις στις τιμές θα υποχωρήσουν και πως δεν υπάρχει ουδείς κίνδυνος μετάστασης του πληθωριστικού σπιράλ των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Και τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι τον Οκτώβριο η Ελλάδα είχε τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη (2,8%) με βάση τα εναρμονισμένα στοιχεία έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 4,1%.

Τα ενθαρρυντικά μηνύματα όμως σταματούν κάπου εδώ. Διότι, αφενός, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προειδοποιεί ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί και ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει πιθανώς το 4%. Διότι, αφετέρου, η Ελλάδα έχει σταθερά την υψηλότερη χονδρική τιμή ρεύματος σε όλη την Ευρώπη. Έχει ήδη εκτοξευτεί στα 276,47 ευρώ ανά MWh και οδεύει με φόρα προς το ιλιγγιώδες επίπεδο των 300 ευρώ ανά ΜWh. Με δεδομένο δε ότι ο βασικός τροφοδότης του πληθωρισμού παγκοσμίως είναι η ενεργειακή κρίση, όσο θα κλιμακώνεται το γεωπολιτικό παιχνίδι του Πούτιν με την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο για το φυσικό αέριο, τόσο η Ελλάδα θα συνεχίζει να μετράει ρεκόρ στο κόστος του ρεύματος και σε κύματα ανατιμήσεων.

Το έτερο, καθόλου ενθαρρυντικό, στοιχείο είναι πως η Ελλάδα συναντά τη διπλή, υγειονομική και ενεργειακή κρίση έπειτα από μια δεκαετή μνημονιακή κρίση. Ήτοι έπειτα από μια ιστορική δημοσιονομική υποτίμηση και μια εξίσου ιστορική εισοδηματική συρρίκνωση. Και με δεδομένο εδώ πως ο πληθωρισμός είναι άδικος -όπως και η ζωή, άλλωστε- αυτό σημαίνει πως το μάρμαρο θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι πλέον αδύναμοι: τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Το λέει μάλλον εύγλωττα η Oxford Economics: Εκτιμά ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η τελική επίπτωση της έξαρσης του πληθωρισμού στην κατανάλωση δεν θα είναι μεγαλύτερη του 0,3% χάρη στα υψηλά εισοδήματα. Για την ακρίβεια, χάρη στο γεγονός ότι τα υψηλά εισοδήματα έχουν «μαξιλάρι» συσσωρευμένων διαθεσίμων μέσα από το πλεόνασμα αποταμιεύσεων της πανδημίας, για να στηρίξουν την αγορά.

Δεν λέει όμως το ίδιο και για τα χαμηλά εισοδήματα. Αντιθέτως, προειδοποιεί πως εκείνα είναι που θα πληγούν κυρίως από την κρίση διότι δεν είχαν τη δυνατότητα να αποταμιεύσουν στη διάρκεια των lockdowns και το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους κατευθύνεται σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Είναι μια προειδοποίηση που θα μπορούσε και να «φωτογραφίζει» τους Έλληνες εργαζόμενους των 500 και 600 ευρώ...

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή