Προκαταρκτική εξέταση για τα περί ελλείψεων του neostigmine

Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2007 18:44
A- A A+

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου και καταγγελίες για έλλειψη του φαρμάκου neostigmine, που χορηγείται μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κ. Παναγιώτης Πούλιος.

Η έρευνα ανατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών κ. Παναγιώτα Φάκου η οποία έλαβε εντολή να διερευνήσει την υπόθεση και να εξακριβώσει εάν ευσταθούν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες, εξαιτίας ολιγωρίας των αρμόδιων υπηρεσιών να προμηθευθούν το συγκεκριμένο φάρμακο, αναβάλλονται χειρουργικές επεμβάσεις λόγω της έλλειψής του.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι έχει διασφαλίσει την επάρκεια του προϊόντος, προβαίνοντας στις δέουσες ενέργειες όπως πάντα κάνει για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών προκειμένου να ανταποκρίνεται έγκαιρα στις ανάγκες των ασθενών.

Πιο αναλυτικά:

«Στις 19/5/2006 η εταιρεία ΚΟΠΕΡ ενημέρωσε τον ΕΟΦ για την επικείμενη διακοπή κυκλοφορίας του φαρμάκου neostigmine λόγω χαμηλής τιμής. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η εταιρεία είχε αποθέματα που κάλυπταν τις ανάγκες της αγοράς για τρεις μήνες.

Στις 5/6/2006 ο ΕΟΦ έδωσε εντολή έρευνας στο ΙΦΕΤ προκειμένου να αναζητήσει το προϊόν στο εξωτερικό.

Ενώ συνεχιζόταν η έρευνα, το ΙΦΕΤ έκανε εισαγωγή του όμοιου προϊόντος prostigmine στην περιεκτικότητα των 0,5 mg/ml από τη Γαλλία.

Στις 15/12/2006 το ΙΦΕΤ ενημέρωσε τον ΕΟΦ ότι εξασφαλίστηκαν από την Αγγλία 500 συσκευασίες των 50 αμπουλών η κάθε μία στην περιεκτικότητα των 2,5 mg/ml. Αυθημερόν, με εντολή Προέδρου, εγκρίθηκε η εισαγωγή της εν λόγω ποσότητας.

Στις 9/1/2007 το ΙΦΕΤ ενημέρωσε τον ΕΟΦ ότι εξασφαλίστηκαν από την Αυστρία επιπλέον 1000 συσκευασίες των 50 αμπουλών η κάθε μία στην περιεκτικότητα των 2,5 mg/ml.

Αμέσως δόθηκε εντολή για την εισαγωγή και αυτής της ποσότητας. Όμως, από λάθος της προμηθεύτριας εταιρείας, αυτές οι ποσότητες αντί να μεταφερθούν στη χώρα αεροπορικώς, μεταφέρονται οδικώς. Η παραλαβή αυτής της ποσότητας αναμένεται εντός της εβδομάδας.

Στις 5/2/2007 με εντολή ΕΟΦ διασφαλίστηκε αερομεταφορά 50 συσκευασιών των 50 αμπουλών τα οποία και παρελήφθησαν σήμερα, 6/2/2007».

Στην ανακοίνωση του ο ΕΟΦ επισημαίνει «ότι το προϊόν prostigmin 0,5 mg/ml υπήρχε συνεχώς διαθέσιμο από το ΙΦΕΤ στα νοσοκομεία. Σήμερα, το προϊόν prostigmine υπάρχει σε απόθεμα 415 συσκευασιών των 6 αμπουλών η κάθε μία στην περιεκτικότητα των 0,5 mg/ml».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή