Αγώνας για την «άνοιξη»

Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2007 19:37

A- A A+

Ο ηδονοθήρας Ντόριαν Γκρέι συνεπαρμένος από το εξαιρετικού κάλλους πορτρέτο που του φιλοτεχνεί ο ζωγράφος Μπάζιλ Χόλγουορντ, πουλάει την ψυχή του με αντάλλαγμα την αιώνια νεότητα.

«Τι θλιβερό! Θα γίνω γέρος, τρομερός και φοβερός. Μα αυτή η εικόνα θα παραμείνει αιώνια νέα... Να μπορούσε να ήταν αλλιώς! Να ήμουν εγώ για πάντα νέος και η εικόνα να γερνούσε; Γι' αυτό, θα έδινα τα πάντα. Ακόμη και την ψυχή μου!». (Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι, Οσκαρ Γουάιλντ).

Η «κατάρα» των γηρατειών -ένα από τα πιο θεμελιώδη βιολογικά φαινόμενα, και ένα από τα λιγότερο κατανοητά- δεν έχει πάψει να αποσχολεί τους επιστήμονες, αν και δεν υπάρχει πλέον κάποιο ξεκάθαρο κριτήριο γήρατος, εκτός αν δεχθούμε τη ρήση του Γκαίτε ότι «είναι η σταδιακή απόσυρση από το φαίνεσθαι».

«Φως» σε ένα σημαντικό μηχανισμό έλεγχου της γήρανσης ρίχνει για πρώτη φορά πρόσφατη έρευνα στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο «Nature» http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/02/06/1298476.htm .

Η αποκάλυψη των βιολογικών μηχανισμών που εμπλέκονται στη γήρανση θα επιτρέψει την ανάπτυξη αποτελεσματικών παρεμβάσεων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις μεγάλες ηλικίες, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Οσοι σπεύδουν να ενθουσιαστούν με τους αιωνόβιους, οι οποίοι θα είναι εξίσου ενεργητικοί και παραγωγικοί με τους σημερινούς εξηντάρηδες, ας έχουν κατά νου ότι δεν είναι για το αύριο, αλλά ίσως για... το μεθαύριο.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή