Νέα μέτρα κατά της πανδημίας ενέκρινε η Bundestag

Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2021 17:15
REUTERS/FABRIZIO BENSCH
A- A A+

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ενέκρινε σήμερα η Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή, με βάση σχέδιο νόμου που πρότειναν από κοινού οι τρεις εταίροι του νέου κυβερνητικού συνασπισμού-Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP). 

Τα νέα μέτρα που εγκρίθηκαν με 398  ψήφους υπέρ, 254 κατά και 36 αποχές, προβλέπουν την πρόσβαση στην εργασία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς ατόμων που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει ή έχουν κάνει τεστ. Για τους οίκους ευγηρίας και τις κλινικές, τονίζεται ότι είναι υποχρεωτικά τα τεστ για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν τα τρία κόμματα του υπό συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού, κατά η Ενωση CDU/CSU και η AfD, ενώ απείχαν οι βουλευτές της Αριστεράς.

Τα νέα μέτρα διαφέρουν από το προηγούμενο καθεστώς που εκπνέει στις 25 Νοεμβρίου, κυρίως στο ότι τα 16 ομόσπονδα κρατίδια δεν θα μπορούν πλέον να διατάξουν γενικό κλείσιμο σχολείων, καταστημάτων, εστιατορίων ή αθλητικών εγκαταστάσεων.

 Η ειδικός σε θέματα υγείας του SPD Σαμπίνε Ντίτμαρ, η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Κατρίν Γκέριγκ-Εσκαρντ και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP, Μάρκο Μπούσμαν υποστήριξαν πάντως στη συζήτηση στην Bundestag ότι τα 16 κρατίδια θα έχουν όλα τα εργαλεία, που χρειάζονται, για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, καθώς τα νέα μέτρα προχωρούν πολύ περισσότερο από τα προηγούμενα.

Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης CDU/CSU, Θόρστεν Φράι υποστήριξε ότι περιορίζεται η δυνατότητα των ομόσπονδων κρατιδίων να αντιδράσουν με πιο αυστηρά μέτρα. Για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος θα πρέπει να εγκριθεί αύριο και από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, στο οποίο μετέχουν οι πρωθυπουργοί των 16 ομόσπονδων κρατιδίων. H Ενωση απειλεί με καταψήφιση του νόμου.

Η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρόκειται να συναντηθεί απόψε  με τους 16 τοπικούς Πρωθυπουργούς  για να συζητήσουν την κατάσταση της πανδημίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή