Το επιδοτούμενο από την Ε.Ε. πρόγραμμα για τον εντοπισμό επιβατών που καθυστερούν στα αεροδρόμια (OPTAG), με μια τεχνολογία που συνδυάζει τη χρήση ετικετών προσδιορισμού ραδιοσυχνοτήτων και κάμερες, σέβεται πλήρως την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αναφέρει ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας κ. Frattini, σε απάντηση σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Νίκου Βακάλη.
Στην απάντησή του ο αρμόδιος επίτροπος αναφέρει ότι ο επιβάτης θα πρέπει να ενημερώνεται δεόντως ότι γίνεται η επεξεργασία των δεδομένων του, από ποιον γίνεται και για ποιους σκοπούς. Επίσης, θα πρέπει να του παρέχονται όλες οι αναγκαίες πληροφορίες που εγγυώνται ότι η επεξεργασία είναι θεμιτή, καθώς και να ενημερώνεται για το δικαίωμα να αντιταχθεί στην επεξεργασία αυτή. Η Κομισιόν επιμένει στην απάντησή της ότι οι επεξεργασίες που ενέχουν ειδικούς κινδύνους για τα ατομικά δικαιώματα, όπως η συνεχής παρακολούθηση και επιτήρηση μέσω βίντεο, θα πρέπει να εξετάζονται από τις εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων πριν από την έναρξή τους, σύμφωνα με την εκάστοτε εθνική νομοθεσία.
Ο κ. Βακάλης ζήτησε να μάθει από την Επιτροπή ποιες είναι οι εγγυήσεις που θα εμποδίσουν το σύστημα OPTAG από το να εξελιχθεί σε μια γενικευμένη παρακολούθηση όλων των ατόμων που βρίσκονται εντός της ζώνης ενός αεροδρομίου.