Πούτιν και Λουκασένκο αναζητούν «μονοπάτια για την επίλυση της κρίσης»

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021 14:21
UPD:14:23
via REUTERS/BelTA
A- A A+

Έπειτα από δύο ημέρες συναντήσεων στις Βρυξέλλες για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, δίνεται η αίσθηση ότι η γεωπολιτική απειλή θα μπορούσε σταδιακά να υποχωρήσει.

Μετά τις χθεσινές συγκρούσεις στα σύνορα, με τις πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας να δηλώνουν ότι έκαναν χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού προκειμένου να απωθήσουν μετανάστες που προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα, η Λευκορωσία παρείχε καταφύγιο στους μετανάστες σε έναν κόμβο μεταφορών (logistics hub) κοντά στα πολωνικά σύνορα, εκτονώνοντας προσωρινά την ένταση.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα σε μια αποθήκη της Λευκορωσίας κοντά στο συνοριακό πέρασμα Kuznica, όπου την Τρίτη εξελίχθηκαν οι χειρότερες συγκρούσεις από την έναρξη της κρίσης, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Η κίνηση ήρθε καθώς κορυφώνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της διαμάχης, η οποία κινδυνεύει αφενός να λάβει στρατιωτική έκταση, αφετέρου να εξελιχτεί σε μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν στην περιοχή όπου παραμένουν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες.

Εννέα πολωνοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από πέτρες και άλλα βλήματα που εκτοξεύτηκαν από την άλλη πλευρά των συνόρων. Οι αρχές στο πέρασμα Kuznica κατέγραψαν την Τρίτη 161 απόπειρες παράνομης εισόδου από τη Λευκορωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε η συνοριακή υπηρεσία της Πολωνίας.

«Δυστυχώς, η νύχτα δεν ήταν ειρηνική», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Μάριους Μπουάστσακ. «Η ένταση ήταν προφανώς χαμηλότερη από αυτή που είδαμε στην Kuznica, αλλά η μέθοδος επίθεσης παραμένει η ίδια» με μικρότερες ομάδες μεταναστών να προσπαθούν να παραβιάσουν τα έκτασης 416 χλμ σύνορα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Πολωνίας, 7.000 μετανάστες ενδέχεται να βρίσκονται στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένων περίπου 2.000 που έχουν μεταφερθεί στη συνοριακή περιοχή. Η Λιθουανία υπολογίζει ότι περίπου 1.500 άνθρωποι είχαν κατασκηνώσει στα δάση κατά μήκος των συνόρων της με τη Λευκορωσία.

Οι διαπραγματεύσεις με τον Λουκασένκο είναι «το πιο επικίνδυνο πράγμα»

Στο μεταξύ ο λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την προοπτική νέων κυρώσεων και, σε επικοινωνία του με την Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως θέλει να αποτρέψει τη μετατροπή της μεταναστευτικής κρίσης σε «αντιπαράθεση» με τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Λουκασένκο αναζήτησαν «μονοπάτια για την επίλυση της κρίσης», χωρίς, ωστόσο, να δώσει λεπτομέρειες. Ο ίδιος χαρακτήρισε την έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ ΕΕ και Μινσκ «πολύ σημαντική».

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Βαρσοβίας θεωρεί ότι η κρίση ενορχηστρώθηκε από τον Λουκασένκο και τον Πούτιν για να αποσταθεροποιήσουν την ΕΕ, μια κατηγορία που και οι δύο έχουν απορρίψει, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis κάλεσε την ΕΕ να παραμείνει προσεκτική απέναντι στον Λουκασένκο. Ο ίδιος θεωρεί ότι η αντιπαράθεση είναι ένας τρόπος για να προσπαθήσει να ανακτήσει τη διεθνή του νομιμότητά του. Υπενθυμίζεται ότι ηγέτης της Λευκορωσίας κατέστειλε βάναυσα τις διαδηλώσεις στη χώρα του, στον απόηχο των αμφισβητούμενων εκλογών πέρυσι, ωθώντας τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στην εξορία, κυρίως στην Πολωνία και τη Λιθουανία.

«Ο Λουκασένκο μπορεί να αρχίσει να σκέφτεται ότι γίνεται ένας αναγνωρισμένος από τη Δύση ηγέτης, ως ένας που μπορεί να επιλύσει την κρίση, παρόλο που είναι αυτός που την προκάλεσε», είπε ο Landsbergis. Οι διαπραγματεύσεις μαζί του είναι «το πιο επικίνδυνο πράγμα» που μπορεί να κάνει η ΕΕ, πρόσθεσε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή