Μπάιντεν-Σι : Τρεις ώρες συμφωνούσαν ότι διαφωνούσαν αλλά σε κλίμα...θετικό

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 17:05
UPD:17:54
REUTERS/JONATHAN ERNST
A- A A+

 Μετ' επιτάσεως έθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος  Τζο Μπάιντεν  στον Κινέζο ομόλογό του ο Σι Τζινπίνγκ το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης που διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες, αλλά ο Σι έμεινε σταθερός στην θέση του  προειδοποιώντας  ότι η Κίνα θα απαντήσει στις προκλήσεις στην Ταϊβάν.

 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαμογέλασε πλατιά καθώς ο Κινέζος πρόεδρος εμφανίστηκε σε μια μεγάλη οθόνη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Λευκού Οίκου, ανέφερε πάντως το Reuters

Η  συνομιλία χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές ως ειλικρινής ενώ οι Μπάιντεν και Τζιπινγκ προσπάθησαν να σπάσουν τον πάγο και να αποφύγουν τη σύγκρουση. Ωστόσο ορατά αποτελέσματα δεν υπήρξαν καθώς και οι δύο  επέμειναν στις πάγιες θέσεις τους. 

«Τουλάχιστον μιλούν»

Ο τόνος της συνάντησης πάντως βρήκε θετική αντίδραση στις αγορές   με τις  μετοχές να σημειώνουν  άνοδο παγκοσμίως.

«Τουλάχιστον μιλούν», έγραψε ο οικονομολόγος Wellian Wiranto της OCBC Bank στη Σιγκαπούρη. «Αυτή  είναι η κύρια προσδοκία των παγκόσμιων αγορών όταν πρόκειται για οποιοδήποτε συγκεκριμένο αποτέλεσμα – ή για την έλλειψή του».

Τα «δύο γιγάντια πλοία»

Η ατζέντα της συζήτησης περιελάμβανε  τη Βόρεια Κορέα, το Αφγανιστάν, το Ιράν, τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, το εμπόριο και τον ανταγωνισμό, το κλίμα, τα στρατιωτικά ζητήματα, την πανδημία και άλλους τομείς στους οποίους συχνά διαφωνούν.

Ο Σι  συνέκρινε τις δύο χώρες με "δύο γιγάντια πλοία που πλέουν στη θάλασσα" που δεν πρέπει συγκρουστούν ανέφεραν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Ελπίζω ό κύριε Πρόεδρε, ότι μπορείτε να επαναφέρετε την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την Κίνα σε μια λογική και ρεαλιστική πορεία», είπε ο Σι στον Μπάιντεν, σύμφωνα με το Xinhua,  αναφερόμενος στις σκληρές πολιτικές έναντι της Κίνας που  το Πεκίνο ηλπιζε ότι  θα ανακληθούνμετά την ανάληψη των καθηκόντων του Μπάιντεν.

Αλλά και ο Μπάιντεν μίλησε επίσης για την αποφυγή των συγκρούσεων μεταξύ των δύο κρατών.

«Ευθύνη μας ως ηγέτες της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να διασφαλίσουμε ότι ο ανταγωνισμός μας μεταξύ των χωρών μας δεν θα μετατραπεί σε σύγκρουση, είτε ηθελημένη είτε ακούσια», είπε ο Μπάιντεν  σε σύντομες δηλώσεις στους δημοσιογράφους  μετά το τέλος της βιντεοκλήσης 

Οι δύο  είχαν μια «υγιή συζήτηση», δήλωσε στη συνέχεια ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ. «Ο Μπάιντεν τόνισε τη σημασία της εκπλήρωσης των δεσμεύσεων από την Κίνα  σε εμπορικά ζητήματα που διαπραγματεύτηκε με τον προκάτοχό του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ» είπε επίσης.

Η Κίνα δεν έχει πραγματοποιήσει  την δέσμευσή της να αγοράσει επιπλεόν προϊόντα και υπηρεσίες των ΗΠΑ, ύψους 200 εκατ. δολαρίωνν αλλά ο Σι είπε στον Μπάιντεν ότι θεωρεί  σημαντικό να αποφευχθεί η πολιτικοποίηση του ζητήματος.

Οι δυο τους συζήτησαν επίσης τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί

Το επίμαχο ζήτημα για το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν απεσταλμένους του Λευκού Οίκου στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου τον Φεβρουάριο δεν αναδείχθηκε, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Το ζήτημα της Ταϊβάν

Μπαίντεν και Σι Τζιπίνγκ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν, όπως ήταν αναμενόμενο  ούτε και για την Ταϊβάν

Ενώ ο Μπάιντεν επανέλαβε τη μακροχρόνια υποστήριξη των ΗΠΑ στην πολιτική της «Μίας Κίνας» βάσει της οποίας αναγνωρίζει επίσημα το Πεκίνο και όχι την Ταϊπέι, είπε επίσης ότι «αντιτίθεται σθεναρά στις μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo ή υπονόμευσης της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν». είπε ο Λευκός Οίκος.

Απαντώντας ο Τζιπίνγκ είπε ότι όσοι στην Ταϊβάν επιδιώκουν την ανεξαρτησία αλλά και οι υποστηρικτές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες «παίζουν με τη φωτιά», σύμφωνα με το Xinhua.

«Η Κίνα είναι υπομονετική και επιδιώκει την ειρηνική επανένωση με μεγάλη ειλικρίνεια και προσπάθεια, αλλά εάν οι αποσχιστές της Ταϊβάν προκαλέσουν ή έστω περάσουν την κόκκινη γραμμή, θα πρέπει να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα» ανέφερε.

 Ως γνωστόν η Κίνα διεκδικεί το νησί ως δικό της και θέλει να το θέσει υπό κινεζικό έλεγχο, με τη βία εάν χρειαστεί, κάτι που κλιμάκωσε τις εντάσεις με την Ουάσινγκτον, καθώς το Πεκίνο θεωρει το ζήτημα -όπως και το θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ-ως εσωτερικό της θέμα και τις αμερικανικές αντιδράσεις ώς παρέμβασεις σε ξένο κράτος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή