Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Κήρυξε «απαράδεκτο» κανονισμό στο ισχύον πολωνικό δικαστικό σύστημα

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 16:04
REUTERS/Ints Kalnins
A- A A+

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ)  αποφάνθηκε σήμερα ότι είναι αντίθετο με το δίκαιο της ΕΕ να μπορεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας να διορίζει τους δικαστές στα ανώτερα ποινικά δικαστήρια και να τερματίζει ανά πάσα στιγμή τη θητεία τους. «Πρέπει να διασφαλιστεί ότι μια τέτοια δικαιοδοσία ία δεν θα χρησιμεύσει ποτέ ως μέσο για τον πολιτικό έλεγχο των δικαστικών αποφάσεων», τονίζει το Δικαστήριο της ΕΕ, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. 

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ελήφθη μετά από έκκληση του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Βαρσοβίας, που θεώρησε τον κανονισμό αυτό ως πιθανή απειλή για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και ζήτησε την γνώμη του ΔΕΕ. «Οι αμφισβητούμενες εξουσίες του υπουργού Δικαιοσύνης είναι ασυμβίβαστες με το καθήκον σεβασμού της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης», αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Το ΔΕΕ είχε ήδη αποφανθεί αρκετές φορές ότι πτυχές της πολωνικής δικαστικής μεταρρύθμισης παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο. 

Στα τέλη Οκτωβρίου, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επέβαλε ημερήσιο πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ στην Πολωνία επειδή η χώρα δεν εφάρμοσε απόφαση του ΔΕΕ για το πειθαρχικό συμβούλιο των δικαστών. 

Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση της Πολωνίας αντιμετωπίζει το δικαστικό σύστημα της χώρας έχει επικριθεί έντονα εδώ και χρόνια-ιδιαίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο ,που θεωρείται αρχιτέκτονας των δικαστικών μεταρρυθμίσεων. Ο Ζιόμπρο υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις του είναι απαραίτητες για να καταστήσουν το πολωνικό δικαστικό σύστημα πιο αποτελεσματικό και επίσης για να το απελευθερώσουν από δικαστές που διαμορφώθηκαν υπό τον κομμουνισμό.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή