Με ταχείς ρυθμούς αναπτύσσεται η οικονομία της Ιταλίας

Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2001 11:51
A- A A+

Ανάπτυξη γνώρισε η οικονομία της Ιταλίας το τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι ρυθμοί της αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα μιας πενταετίας, απομακρύνοντας έτσι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), από μια απόφαση για μείωση των επιτοκίων.

Οπως μετέδωσε το Bloomberg News, το ΑΕΠ της γείτονος, αυξήθηκε κατά 0,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, από την αύξηση κατά 0,6% που είχε σημειώσει το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας Ιstat.

Oι αναλυτές του Bloomberg, εκτιμούσαν ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα ανήρχετο στο 0,4%.

«Ο δείκτης εμπιστοσύνης στις επιχειρήσεις της Ευρώπης, είναι υψηλός και η Ιταλία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση», δήλωσε ο Φρανσέσκο Τραπάνι, Chief Executive Officer (CEO) της εταιρείας ειδών πολυτελείας Bulgari SpA, της οποίας οι πωλήσεις, συμπλήρωσε, ενδέχεται να σημειώσουν άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 20% το τρέχον έτος.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ, δεν θα προχωρήσει σε όγδοη μείωση των επιτοκίων δανεισμού (από τον Νοέμβριο του 1999 έως τον Οκτώβριο του 2000 μείωσε τα επιτόκια επτά φορές), έως ότου βεβαιωθεί ότι πράγματι η οικονομία της Ευρώπης εισέρχεται σε περίοδο ύφεσης.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ, αναμένεται να μειωθεί σε ποσοστό της τάξης του 2% φέτος, χαμηλότερο τουλάχιστον κατά 5% σε σύγκριση με το 2000, σύμφωνα με τους αρμόδιους παρατηρητές. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, το 2001, συμπληρώνουν, ενδέχεται να είναι η πρώτη χρονιά μέσα σε μια δεκαετία, που η οικονομία της Ευρώπης θα ξεπεράσει σε ανάπτυξη την αντίστοιχη των ΗΠΑ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή