Η αεροπορική εταιρεία της Λευκορωσίας σταματά να μεταφέρει από το Ντουμπάι μετανάστες από τη Μ. Ανατολή

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021 16:15
UPD:16:17
REUTERS/ANDRIUS SYTAS
A- A A+

Η Λευκορωσική αεροπορική εταιρεία Belavia ανακοίνωσε ότι σταματά να μεταφέρει από το Ντουμπάι επιβάτες που προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Υεμένη , με προορισμό το Μινσκ.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από αίτημα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ανακοίνωσε η Belavia. 

Η συριακή, ιδιωτική αεροπορική εταιρεία Cham Wings είχε προηγουμένως αναστείλει τις πτήσεις της προς τη Λευκορωσία. Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε σε άτομα από τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη να ταξιδεύουν στη Λευκορωσία. Οι πτήσεις μεταξύ Βαγδάτης και Μινσκ είχαν ήδη διακοπεί  από τον Αύγουστο.

Η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απόψε αναμένεται μια πρώτη πτήση για την επιστροφή μεταναστών που είχαν μεταβεί στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας. Οι αρχές στη Βαγδάτη έχουν «καταγράψει 571 Ιρακινούς» στη μεθόριο Λευκορωσίας-Πολωνίας, που έχουν προσφερθεί εθελοντικά να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, βρίσκονται αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένοι στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας Belta μετέδωσε ξανά σήμερα  φωτογραφίες μεταναστών, που ζεσταίνονται γύρω από φωτιές σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς. Οι μετανάστες, οι οποίοι  απωθήθηκαν στη μεθόριο από τις Λευκορωσικές δυνάμεις ασφαλείας, επιμένουν να παραμείνουν στα δάση της περιοχής ,παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, με την ελπίδα να περάσουν κάποια στιγμή στην Πολωνία. 

Η ΕΕ κατηγορεί τον αυταρχικό ηγεμόνα της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο ότι μεταφέρει παράνομα μετανάστες από διάφορες εστίες κρίσεις ,στα σύνορα με την Πολωνία, για να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν από το πρωί στις Βρυξέλλες για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Λευκορωσία.

Ο  Λουκασένκο ισχυρίστηκε πάντως σήμερα ότι προσπαθεί «ενεργά» να συμβάλει στην επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους, των μεταναστών που παραμένουν στη συνοριακή περιοχή με την Πολωνία. Όπως είπε , «δεν θέλει η προσφυγική κρίση στα σύνορα με την Πολωνία να κλιμακωθεί σε «σύγκρουση, που θα ήταν απολύτως επιζήμια για εμάς». 

Ο Λουκασένκο υποστήριξε ότι εργάζεται για να πείσει τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αλλά «οι άνθρωποι αυτοί είναι πολύ πεισματάρηδες και δεν θέλει να γυρίσουν».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή