Την Ταϊβάν θα θέσει στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης με τον Μπάιντεν, ο Σι Τζιπίνγκ

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021 11:43
UPD:11:44
REUTERS/CARLOS GARCIA RAWLINS
A- A A+

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να χρησιμοποιήσει την πρώτη εικονική συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να κάνυν «πίσω» στο ζήτημα της Ταϊβάν, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα.

Ο Σι και ο Μπάιντεν πρόκειται να συναντηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης το πρωί της Τρίτης ώρα Πεκίνου - Δευτέρα το απόγευμα στην Ουάσιγκτον - καθώς οι τριβές μεταξύ των χωρών συνεχίζονται σε μια σειρά θεμάτων, όπως το εμπόριο, η τεχνολογία, το Σιντζιάνγκ και ιδιαίτερα η Ταϊβάν.

Ένα άρθρο στην αγγλική China Daily τη Δευτέρα ανέφερε ότι είναι πιθανό ο Σι να καταστήσει σαφές στον Μπάιντεν ότι το Πεκίνο είναι αποφασισμένο να «πραγματοποιήσει την εθνική επανένωση στο άμεσο μέλλον, ανεξάρτητα από το κόστος».

«Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι η απόλυτη κόκκινη γραμμή της Κίνας», έγραψε ένα άρθρο της Δευτέρας από τους Global Times, ένα ταμπλόιντ που δημοσιεύεται από την εφημερίδα People's Daily του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος.

«Για να μειωθεί ο κίνδυνος μιας στρατηγικής σύγκρουσης μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, οι τελευταίες πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω από το ζήτημα της Ταϊβάν και να επιδείξουν την αυτοσυγκράτηση της», έγραψε.

Σε μια κλήση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν το Σάββατο, ο ανώτερος Κινέζος διπλωμάτης Γουάνγκ Γι προειδοποίησε την Ουάσιγκτον να μην στείλει λάθος μηνύματα στις δυνάμεις υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.

Ορισμένοι ειδικοί είπαν ότι η επιμονή της Κίνας στην Ταϊβάν εν μέσω άλλων σημείων τριβής αντικατοπτρίζει την απροθυμία της να παρασυρθεί σε ένοπλη σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς λόγο, παρά τα πρόσφατα λόγια και ενέργειές της, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής ενός άνευ προηγουμένου αριθμού αεροπλάνων στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν.

«Οι Κινέζοι ηγέτες γνωρίζουν ότι η Κίνα δεν έχει ολοκληρώσει τον εκσυγχρονισμό της και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις στην εγχώρια οικονομία της», δήλωσε ο Li Mingjiang, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S. Rajaratnam στη Σιγκαπούρη.

«Ένας πόλεμος θα μπορούσε να διαταράξει σοβαρά αυτόν τον εκσυγχρονισμό και να ανακόψει την άνοδό του», είπε στο Reuters.

Η Κίνα επίσης δεν έχει πλήρη εμπιστοσύνη ότι μπορεί να εξασφαλίσει μια ξεκάθαρη στρατιωτική νίκη σε αυτό το στάδιο, είπε ο ίδιος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή