Έρχονται αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021 17:01
UPD:17:01
Shutterstock
A- A A+

Της Ανθή Αγγελοπούλου

Την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου θα συζητηθούν στο Ευρωκοινοβούλιο οι αλλαγές που θα γίνουν όσο αφορά το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19.

Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων συζητά με την Επιτροπή για την εφαρμογή του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid-19 στα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και για τις πρόσφατες αλλαγές σε χώρες όπως η Αυστρία και η Γαλλία σχετικά με την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού, και τις επιπτώσεις των αλλαγών στην ελευθερία της μετακίνησης.

Να θυμίσουμε ότι ο κανονισμός της ΕΕ για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2021. Οι πολίτες και οι κάτοικοι της ΕΕ μπορούν να παραλαμβάνουν και να επαληθεύουν τα ψηφιακά τους πιστοποιητικά COVID σε ολόκληρη την ΕΕ μέσω της ειδικής πλατφόρμας σε κάθε κράτος.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε μια πλατφόρμα μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ. Τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του πιστοποιητικού δεν περνούν μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ψηφιακής υπογραφής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοήθησε επίσης τα κράτη μέλη να αναπτύξουν εθνικό λογισμικό και εφαρμογές για την έκδοση, την αποθήκευση και την επαλήθευση πιστοποιητικών και, παράλληλα, να κάνουν τις αναγκαίες δοκιμές κατά την ένταξή τους στην πλατφόρμα.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID συμβάλει στη διασφάλιση της άρσης των ισχυόντων περιορισμών με συντονισμένο τρόπο.

Πιστεύεται ότι θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ. Δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία, ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ΕΕ. 

Όταν ταξιδεύει, ο κάτοχος ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ θα πρέπει κατ’ αρχήν να εξαιρείται από τους περιορισμούς της ελεύθερης κυκλοφορίας. 

Σε περίπτωση που κάποιο κράτος-μέλος, αποφασίσει διαφορετικά, για παράδειγμα, αντιδρώντας σε νέα παραλλαγή του ιού που προκαλεί ανησυχία, τότε το κοινοποιεί στην Επιτροπή και σε όλα τα άλλα κράτη μέλη για να αιτιολογήσει την απόφασή του.

Για να διασφαλιστεί η μη διακριτική μεταχείριση ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί, το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ καλύπτει επίσης πιστοποιητικά δοκιμής και πιστοποιητικά για άτομα που έχουν αναρρώσει από τη νόσο COVID-19. Κατ’ αυτό τον τρόπο, όλοι μπορούν να επωφεληθούν από το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ.

Η σύσταση για τον συντονισμό των περιορισμών της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ τροποποιήθηκε στα μέσα Ιουνίου ενόψει της περιόδου των διακοπών, αποσαφηνίζοντας περαιτέρω τις εξαιρέσεις για πλήρως εμβολιασμένα άτομα και άτομα που έχουν αναρρώσει, τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ενότητας οικογενειών (με εξαίρεση από την καραντίνα των παιδιών που ταξιδεύουν με τους γονείς τους, εάν εξαιρούνται οι γονείς) και την επικαιροποιημένη χρωματική κωδικοποίηση του χάρτη του ECDC.

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού εκδίδονται για τα άτομα που είναι εμβολιασμένα με οποιοδήποτε εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19. Στο πιστοποιητικό πρέπει να αναγράφεται ευκρινώς το όνομα του εμβολίου που χορηγήθηκε.

Όσον αφορά την άρση των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία, τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να δεχτούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τα εμβόλια που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ. Τα κράτη μέλη μπορούν, όμως δεν υποχρεούνται, να αποφασίσουν επίσης την άρση περιορισμών για ταξιδιώτες που τους έχει χορηγηθεί άλλο εμβόλιο, για παράδειγμα αυτά που περιλαμβάνονται στον κατάλογο έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ. 

Αν κάποιος έχει εμβολιαστεί με εμβόλιο που δεν έχει εγκριθεί στην ΕΕ, καλό είναι να ελέγξει ποια εμβόλια είναι αποδεκτά από το κράτος μέλος στο οποίο σκοπεύει να ταξιδέψει. Ωστόσο, και αυτό αναμένεται σύντομα να αλλάξει. Η ΕΕ είναι σε συζητήσεις με τα κράτη που χορηγούν άλλα εμβόλια εκτός έγκρισης ΕΜΑ για να ανοίξουν τις πλατφόρμες τους ώστε να υπάρχει αναγνώριση και αυτών.

Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα που διαθέτουν ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ θα πρέπει να εξαιρούνται από διαγνωστικές εξετάσεις που συνδέονται με τα ταξίδια ή από την υποχρέωση καραντίνας, 14 ημέρες αφότου λάβουν την τελευταία δόση εμβολίου εγκεκριμένου στην ΕΕ.

Το ίδιο ισχύει για τα άτομα που έχουν αναρρώσει και διαθέτουν το πιστοποιητικό.

Πολίτες της ΕΕ που εμβολιάστηκαν σε τρίτη χώρα μπορούν να ζητήσουν το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ από το κράτος μέλος της ιθαγένειας ή διαμονής τους, εφόσον παρέχουν αξιόπιστη απόδειξη εμβολιασμού με εμβόλιο που έχει εγκριθεί στο εν λόγω κράτος μέλος. Τα κράτη μέλη δεν υποχρεούνται να παρέχουν αυτή τη δυνατότητα.

Ο κατάλογος εμβολίων COVID-19 που χορηγούνται από τρίτες χώρες, για τα οποία πολλά κράτη μέλη της ΕΕ άρουν τους περιορισμούς, αφού θεωρούν ότι τα εμβόλια αυτά είναι ισοδύναμα των εμβολίων που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ, είναι διαθέσιμος διαδικτυακά: https://reopen.europa.eu/el.Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ περιέχει τις απαραίτητες κύριες πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/τη διαγνωστική εξέταση/την ανάρρωση, καθώς και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό. Τα δεδομένα αυτά παραμένουν στο πιστοποιητικό και δεν αποθηκεύονται ούτε διατηρούνται κατά την επαλήθευση ενός πιστοποιητικού σε άλλο κράτος μέλος. Τα πιστοποιητικά περιλαμβάνουν μόνο ένα περιορισμένο σύνολο πληροφοριών που είναι απαραίτητες. Οι πληροφορίες αυτές δεν θα διατηρούνται από τις χώρες επίσκεψης. Για σκοπούς επαλήθευσης, ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα και η γνησιότητα του πιστοποιητικού, μέσω της επαλήθευσης της αρχής έκδοσης και της υπογραφής. Όλα τα δεδομένα σχετικά με την υγεία παραμένουν στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους που εξέδωσε το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή