Αποδυναμωμένο το τελικό σχέδιο ψηφίσματος στη Γλασκώβη

Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021 22:39
UPD:23:10
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

 Ενα νέο προσχέδιο για την τελική διακήρυξη της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα κυκλοφόρησε στη Γλασκώβη, αλλά οι απαιτήσεις για ταχεία σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και τερματισμό των επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα έχουν μειωθεί σημαντικά.

Στην προηγούμενη εκδοχή του σχεδίου απόφασης αναφερόταν  ότι όλα τα κράτη θα πρέπει να επιταχύνουν τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα. Τώρα η έκκληση  έχει αποδυναμωθεί με την προσθήκη "χωρίς δέσμευση CO2".

Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα που χρησιμοποιούν τεχνολογίες για τη δέσμευση του επιβλαβούς για το κλίμα διοξειδίου του άνθρακα δεν επηρεάζονται πλέον.

Η έκκληση προς τα κράτη να σταματήσουν τις επιδοτήσεις για όλα τα ορυκτά καύσιμα, περιορίστηκε πλέον στις «αναποτελεσματικές» επιδοτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι η προώθηση της υποδομής φυσικού αερίου για μια μεταβατική φάση από τον άνθρακα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν εμπίπτει στην παρούσα πρόσκληση.

Εάν η διατύπωση της νέας πρότασης παραμείνει αμετάβλητη, ενδέχεται να υπάρξουν κενά για τη συνέχιση της καύσης άνθρακα και τις ενισχύσεις  για ορυκτά καύσιμα.

Κριτική από τους οικολόγους 
 

Οι περιβαλλοντολόγοι έχουν εξοργιστεί με το νέο προσχέδιο .Ο ειδικός της Oxfam για το κλίμα, Γιάν Κόβαλτσιγκ τόνισε για παράδειγμα, ότι αφήνονται στη διακριτική ευχέρεια των επιμέρους κρατών  οι επιδοτήσεις. Ο Γερμανός επικεφαλής της Greenpeace Μάρτιν Κάιζερ δήλωσε: «Τώρα έχει έρθει η στιγμή που η υπουργός Περιβάλλοντος Σβένια Σούλζε πρέπει να μεταφέρει το ειδικός βάρος της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στις διαπραγματεύσεις. Πρέπει επειγόντως να κλείσουν τα κενά στο θέμα του άνθρακα και των επιδοτήσεων».
Ο οργανισμός προστασίας του περιβάλλοντος WWF δήλωσε ότι το αναθεωρημένο προσχέδιο κινήθηκε «προς τα πίσω σε βασικούς τομείς».Επιπλέον, τονίζει η WWF , το σχέδιο απόφασης  «δεν είναι σύμφωνο με τον στόχο του  1,5 βαθμού Κελσίου ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή