«Υβριδικός πόλεμος» οι απελπισμένοι;

Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2021 07:00
via REUTERS/BelTA
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Ένα άγριο παιχνίδι παίζεται δυστυχώς στις πλάτες των απελπισμένων που έχουν καταφύγει στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας, αναζητώντας μια θέση στο ευρωπαϊκό όνειρο, που εξελίσσεται σε εφιάλτη. Οι κραυγές για «υβριδικό πόλεμο» κάθε άλλο παρά βοηθούν στην επίλυση της νέας μεταναστευτικής κρίσης. Η διεθνής ειδησεογραφία επικεντρώνεται στο «εμπόριο ελπίδας» και τα κυκλώματα που διακινούν τους απελπισμένους, ξεχνώντας ωστόσο τι είναι αυτό που ωθεί δεκάδες ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και την Αφρική να πληρώνουν τεράστια ποσά για να φθάσουν μέχρι το Μινσκ και να συρρέουν από εκεί στα σύνορα με την Πολωνία, ελπίζοντας να περάσουν στην Ε.Ε. Έληξε η κρίση στη Συρία, ώστε να μπορεί να υπάρξει μία ομαλή οικονομική και κοινωνική ζωή για τους χιλιάδες ξεσπιτωμένους Σύρους; Έχει αποκατασταθεί η ομαλότητα στο Ιράκ; Για να μην αναφερθούμε στο Αφγανιστάν που πέρασε πρόσφατα στα χέρια των Ταλιμπάν, χωρίς η Δύση να συγκινείται όπως άλλοτε για το δράμα των Αφγανών, που βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα από τα πιο σκοταδιστικά καθεστώτα και μία πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. Φυσικά ούτε ο Λουκασένκο ούτε ο Ερντογάν είναι «αθώες περιστερές» που κόπτονται για τους πρόσφυγες, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την κοντόφθαλμη αντιμετώπιση προς το πρόβλημα της πεφωτισμένης -υποτίθεται- Ευρώπης.

Ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας Κάλε Λαανέτ χαρακτήρισε, όπως και άλλοι αξιωματούχοι της Ε.Ε., «υβριδικό πόλεμο» τη μεταναστευτική κρίση, τον οποίο εξαπέλυσε το καθεστώς της Λευκορωσίας, χαρακτηρίζοντάς τον ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της περιοχής εδώ και 30 χρόνια. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέσκι κάνει λόγο για κίνδυνο της σταθερότητας και της ασφάλειας ολόκληρης της Ε.Ε. Ο επικεφαλής της πολωνικής αντιπολίτευσης και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ζητά να ενεργοποιηθεί το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ, που καλεί σε ενεργοποίηση των μελών της Συμμαχίας στην περίπτωση επίθεσης. Από κοντά πληθαίνουν οι πληροφορίες που σιγοντάρουν το πολεμικό κλίμα, για κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Μητέρες με μωρά παιδιά μέσα στο κρύο «απειλή» για τη σταθερότητα της Ευρώπης! Οι ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες ξέχασαν πολύ γρήγορα τα ευαίσθητα πολιτικά αντανακλαστικά όταν διατυμπάνιζαν μετά βαΐων και κλάδων τη μεταφορά μερικών δεκάδων προσφύγων προς φιλοξενία σε κάποια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ή τη συμπεριφορά που έδειχναν κάποιες από τις χώρες που πρωταγωνιστούν σήμερα στον «υβριδικό πόλεμο» απέναντι στην προοπτική να μοιραστούν λίγο από το βάρος της προσφυγικής κρίσης του 2015. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή