Αμερικανός δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκιση στη Μιανμάρ

Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021 13:44
A- A A+

Δικαστήριο στη Γιανγκόν καταδίκασε την Παρασκευή τον σε 11 χρόνια φυλάκιση τον Ντάνι Φένστερ, έναν αμερικανό δημοσιογράφο που φυλακίστηκε από τη στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ τον Μάιο.

Ο Φένστερ καταδικάστηκε για διάδοση ψευδών πληροφοριών, επαφή με παράνομες οργανώσεις και παραβίαση των κανονισμών για βίζα.  Αυτή την εβδομάδα, το καθεστώς πρόσθεσε στην υπόθεσή του κατηγορίες για εξέγερση και τρομοκρατία.

Το Reuters μετέδωσε την ποινή του σύμφωνα με δηλώσεις που αποδίδονται στον δικηγόρο του Φένστερ, Than Zaw Aung. Το πρακτορείο ειδήσεων δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η καταδίκη του Αμερικανού έρχεται καθώς η εκλεγμένη ηγέτης της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Κι, η οποία καθαιρέθηκε και φυλακίστηκε από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, αντιμετωπίζει κατηγορίες όπως φερόμενη παράνομη εισαγωγή γουόκι-τόκι, παραβίαση του εθνικού νόμου διαχείρισης καταστροφών της χώρας. Η ίδια αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για παραβίαση επίσημων μυστικών και διαφθορά.

Ο Φένστερ συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Γιανγκόν προσπαθώντας να επιβιβαστεί σε πτήση προς την Κουάλα Λουμπούρ.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν την απελευθέρωσή του, χαρακτηρίζοντας την κράτησή του «απαράδεκτη επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης». Το Frontier Myanmar, το περιοδικό στο οποίο ο Φένστερ υπηρέτησε ως αρχισυντάκτης, δήλωσε την Παρασκευή ότι ήταν «βαθιά απογοητευμένο» από την απόφαση.

Το δημοσίευμα του περιοδικού ανέφερε ότι οι κατηγορίες βασίστηκαν στον ψευδή ισχυρισμό ότι ο Φένστερ εργαζόταν για το Myanmar Now, έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο που έκλεισε η χούντα, μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Ο Φένστερ είναι η πιο γνωστή περίπτωση ξένου που φυλακίστηκε από τη χούντα μαζί με τον Αυστραλό Σον Τέρνελ, οικονομικό σύμβουλο της Σου Κι, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή στη Γιανγκόν μαζί με την κρατούμενη πρώην ηγέτη με την κατηγορία ότι παραβίασε επίσημα μυστικά.

Ο αριθμός των ατόμων που έχουν συλληφθεί από τις αρχές της χούντας μετά το πραξικόπημα ξεπέρασε τους 10.000 αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρατουμένων Assistance Association of Political.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή